Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Osa asunnottomuudesta jää tilastojen katveeseen

Monien mielikuvissa asunnottomuus liittyy syrjäytymiseen, mutta se ei ole läheskään ilmiön koko kuva.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Suomalaisessa sosiaalipolitiikassa on viime vuosilta yksi kiistaton menestystarina, jolle toivoisi jatkoa. Suomessa on onnistuttu vähentämään pitkäaikaista asunnottomuutta EU-maista tehokkaimmin.

Viime vuonnakin asunnottomien määrä väheni. Tästä vuodesta on tulossa vaikeampi etenkin siksi, että maahanmuuttajien määrä kasvaa, kun vuosi sitten Suomeen tulleet turvapaikanhakijat alkavat saada oleskelulupia. Monet heistä suuntaavat pääkaupunkiseudulle, jonne asunnottomuus Suomessa keskittyy.

Pääkaupunkiseudun kohtuuhintainen vuokra-asuntotuotanto ei ole pysynyt tilanteen perässä. Vapailla markkinoilla pienten vuokra-asuntojen vuokrataso alkaa olla sellainen, ettei niihin yllä esimerkiksi pätkä- tai osa-aikatyön tuloilla.

Monien mielikuvissa asunnottomuus liittyy syrjäytymiseen, mutta se ei ole läheskään ilmiön koko kuva.

Helsingin Sanomat kertoi äskettäin (3.8.) nuoresta miehestä, joka ei vakituisesta, keskituloisesta työstään huolimatta pääse kiinni vuokra-asuntoon, koska on aikoinaan menettänyt luottotietonsa.

Tämänkaltainen asunnottomuus jää virallisten tilastojen katveeseen, sillä ihmiset sinnittelevät tuttaviensa nurkissa eivätkä hakeudu sosiaalitoimen palveluihin tai hae kaupungin vuokra-asuntoa.

Hallitus teki alkukesästä periaatepäätöksen hallituskauden pituisesta ohjelmasta, jolla halutaan ennaltaehkäistä asunnottomuutta. Idea on sama kuin aiemmissa, toimiviksi osoittautuneissa ohjelmissa: monen eri tahon yhteistyö, jossa kantavana ajatuksena on ”asunto ensin”. Asunnottomalle etsitään ensin kattoa pään päälle ja vasta sen jälkeen aletaan setviä muita mahdollisia elämän solmuja.

Ohjelmaan sisältyy myös tervetullut hanke, jonka tarkoituksena on helpottaa luottotietonsa menettäneiden asunnon saantia. Usein esteenä on se, ettei vakuutusyhtiö myönnä maksuhäiriömerkinnän takia kotivakuutusta, jota vuokranantajat vaativat.

Toivottavasti vakuutusyhtiöillä on yhteistyökykyä kehitellä kotivakuutuksen kaltainen vakuutusturva, joka osaltaan ehkäisisi asunnottomuutta ja siitä usein seuraavaa ongelmien kasautumista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat