Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Thaimaan juntta betonoi valtaansa

Sotilasjuntta järjestää sunnuntaina kansanäänestyksen uudesta perustuslaista, joka antaisi armeijalle pysyvän vallan ohjata vaaleilla valittuja hallituksia.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
ATHIT PERAWONGMETHA / Reuters
Thaimaan sotilasjuntan johtaja, pääministeri Prayuth Chan-o-cha luopui heilutti syyskuussa 2014 Bangkokissa tilaisuudessa, jossa hän luopui puolustusvoimain komentajan tehtävästä.
Thaimaan sotilasjuntan johtaja, pääministeri Prayuth Chan-o-cha luopui heilutti syyskuussa 2014 Bangkokissa tilaisuudessa, jossa hän luopui puolustusvoimain komentajan tehtävästä. Kuva: ATHIT PERAWONGMETHA / Reuters

Thaimaa on monelle suomalaiselle tuttu lomakohde, mutta maan poliittinen tilanne tunnetaan huonommin. Se ei olekaan yhtä aurinkoinen kuin Phuketin lomasaaren sää tai siellä turisteja hymyillen palveleva tarjoilija.

Sotilasjuntta on johtanut maata kovin ottein sen jälkeen, kun armeija kaappasi vallan toukokuussa 2014. Se on luvannut, että Thaimaassa järjestetään ensi vuonna parlamenttivaalit, joiden jälkeen valtaan nousee taas siviilihallitus. Sitä ennen juntta haluaa kuitenkin muuttaa maan perustuslakia niin, että kenraalit voivat vastaisuudessa ohjata ja rajoittaa vaaleilla valittuja hallituksia. Uudesta perustuslaista järjestetään sunnuntaina kansanäänestys.

Kansanäänestykset ovat Euroopassa menneet pois muodista sen jälkeen, kun brittien enemmistö päätti juhannuksen alla irrottaa maansa EU:sta. Thaimaassa äänestystilanne on kuitenkin erilainen. Juntta ei ole sietänyt arvostelua, ja uutta perustuslakia vastaan kampanjoineita on pidätetty. Samalla juntta on kampanjoinut aktiivisesti ehdotuksensa puolesta.

Vaikka kymmenet miljoonat thaimaalaiset ovat nousseet viime vuosina köyhyydestä, maa on edelleen taloudellisesti hyvin jakaantunut ja epätasa-arvoinen. Karkeasti sanottuna vastakkain ovat pääkaupunki Bangkokin vauras eliitti ja maakuntien köyhä väki.

Valta on perinteisesti ollut eliitillä. Vuonna 1997 säädettiin kuitenkin uusi aiempaa liberaalimpi perustuslaki, joka lisäsi demokratiaa. Sen seurauksena maaseudun köyhän enemmistön parissa kampanjoinut miljardööri Thaksin Shinawatran ja myöhemmin hänen sisarensa Yingluck Shinawatran puolue on voittanut kaikki vaalit, joihin se on saanut osallistua. Vuoden 2001 vaaleissa valtatasapaino heilahtikin eliitiltä enemmistölle.

Thaksinin pääministerikausi päättyi sotilasvallankaappaukseen vuonna 2006 ja Yingluckin vuonna 2014. Kummankin hallintatavassa oli monenlaisia ongelmia ja epäselvyyksiä, mutta vallankaappauksiin ajoi eliitin huoli vallan pysyvästä menetyksestä.

Jännitteitä lisää se, että 88-vuotias kuningas Bhumibol Adulyadej on vakavasti sairas. Vuodesta 1946 hallinnut kuningas on hyvin suosittu, mutta hänen todennäköinen seuraajansa kruununprinssi Maha Vajiralongkorn on epäsuosittu. Kruununperimys hermostuttaa hovia, bisneseliittiä ja armeijaa myös siksi, että kruununprinssin on huhuttu olevan hyvissä väleissä Thaksinin kanssa. Tätä on pidetty yhtenä tärkeänä syynä viimeisimpään vallankaappaukseen.

Mielipidemittausten mukaan merkittävä osa thaimaalaisista ei ole vielä päättänyt, miten äänestää sunnuntaina. On tosin epäselvää, kuinka vapaata äänestäminen on ja kuinka rehellistä ääntenlasku on.

Joka tapauksessa kansanäänestys järjestetään sotilaiden valvonnassa, millä on taatusti vaikutusta äänestyskäytökseen. Juntta tuskin luopuu vallasta tai edes tavoitteestaan muuttaa perustuslakia, vaikka se yllättäen joutuisi myöntämään tappionsa kansanäänestyksestä.

Juntta siis pyrkii kaventamaan demokratiaa entisestään ja pysyvästi Thaimaassa, tosin vetoamalla kansalliseen etuun. Kenraalien mielestä poliitikot ajavat vain omaa etuaan ja kansalaiset äänestävät populisteja, joten upseereiden velvollisuus on ohjata poliittista prosessia. Käytännössä juntta kuitenkin yrittää betonoida epätasa-arvon aiheuttamia ongelmia, eikä ratkaista niitä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat