Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kirkkoherran valinnassakin voi syyllistyä syrjintään

Nykyisin myös luottamushenkilöt voivat valita kirkkoherran, mikä nostaa syrjintäkysymykset uudella tavalla esiin.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Kirkkoherrat olivat aikanaan paikkakuntiensa napamiehiä, mutta yhteiskunnan muuttuessa he ovat alkaneet muistuttaa  enemmän tavallista johtavaa virkamiestä.

Osana tätä kehitystä luterilainen kirkkoherra on voitu valita vuodesta 2014 alkaen muutenkin kuin suoralla vaalilla. Vuonna 2013 uudistettu kirkkolaki mahdollistaa, että seurakuntalaisten sijaan valinnan tekee kirkkovaltuusto tai seurakuntaneuvosto – eli seurakuntavaaleissa valitut luottamushenkilöt.

Valintatavasta päättää seurakunnan ehdotuksesta tuomiokapituli. Päämalli on edelleen kansanvaali, johon tuomiokapituli valitsee hakijoista kolme ehdokasta. Jos vaali on välillinen, tuomiokapituli antaa pätevistä hakijoista arvionsa mutta ei aseta heitä suosittelujärjestykseen.

Tälle uudistukselle oli useita perusteluja. Vaaleissa äänestysprosentti on usein jäänyt hyvin pieneksi. Äänestäjät eivät myöskään välttämättä osaa tai halua arvioida kirkkoherran esimies- ja johtamistaitoja. Tämä ei ole vähäpätöinen ongelma, sillä monissa seurakunnissa on ollut vakavia työilmapiiriongelmia, joihin osaltaan vaikuttavat oppiriidat.

Toisaalta välillinen vaali vähentää seurakuntalaisten mahdollisuutta vaikuttaa seurakuntansa asioihin, mikä on kansankirkossa ongelmallista. Välillinen vaali myös vahvistaa väistyvän kirkkoherran vaikutusvaltaa seuraajansa valinnassa.

Muutos nostaa kirkkoherranvalintaan uudella tapaa myös kysymyksen syrjinnästä, sillä luottamushenkilöt voivat syyllistyä syrjintään toisin kuin äänestäjät. Asia nousi esiin heinäkuussa, kun hallinto-oikeus päätti, että ruotsinkielisen helsinkiläisen Petruksen seurakunnan luottamushenkilöt olivat syrjineet naishakijaa valitessaan kirkkoherraa.

Seurakunnissa on syytä ymmärtää, että suorista vaaleista luopuessaan niiden täytyy noudattaa yleisiä julkishallintoon kuuluvia sääntöjä. Kun äänestäjät voivat äänestää itselleen sopivaa esipaimenta, luottamusmiehet joutuvat pohtimaan, miten pykäliä pitää soveltaa valinnassa.

Julkishallinnollisena toimijana evankelisluterilaisen kirkon on oltava tarkkana, ettei se syrji ketään virantäytössä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat