Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Olympiakisat alkoivat, ei kauheasti kiinnosta

Doping on tehnyt yleisurheilun, uinnin ja hiihdon kaltaisista lajeista järjettömiä, koska epäilyksen varjo seuraa jokaista menestyjää, viatontakin.

Pääkirjoitus
 
Saska Saarikoski Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen toimittaja.

Rion olympialaiset taisivat alkaa. Ilmassa ei kuitenkaan ole edes pienen urheilujuhlan tuntua vaan saasteiden, huijauksen ja korruption mätä löyhkä.

Viime talviolympialaisten isäntämaan Venäjän urheilijoista iso osa on pantu jäähylle. Olympiaisäntänä Venäjä on kieltämättä osoittanut kekseliäisyyttä ja tiettyä jatkuvuuttakin: Moskovan olympialaisissa 1980 avattiin stadionin portit, Sotšin olympialaisissa 2014 salaluukku dopinghuoneen seinässä.

Ei tietenkään ole sattumaa, että olympiakisoja ja jalkapallon MM-kisoja järjestetään juuri rosvovaltioissa, sillä niiden on helpoin maksaa urheilumafiosojen kynnysrahat. Brasilialaispoliitikot ovat keskellä lahjusskandaaleja jo ennen kuin olympialaisten laskut ovat edes erääntyneet.

Jos olympialaiset haluttaisiin pelastaa, ne kannattaisi antiikin Kreikan tapaan järjestää aina samassa paikassa – miksei juuri Kreikan Olympiassa, jonne voitaisiin rakentaa yhteisillä rahoilla maailman parhaat suorituspaikat. Näin ei kuitenkaan tehdä, koska se lopettaisi hakukilpailun, joka takaa KOK:n rahavirran.

Venäläiset ovat syyttäneet muuta maailmaa vehkeilystä heitä vastaan. Maan urheilufanit eivät suostu uskomaan, ettei Sotšin jättimenestys perustunut venäläisurheilijoiden ylivoimaiseen atletismiin vaan valtion dopingohjelmaan. Urheiluhullut ovat kovapäistä porukkaa. Minä sen tiedän.

Ensimmäinen muistikuvani olympialaisista on Lasse Virénin juoksu Münchenin kisoissa 1972. En tosin nähnyt juoksusta kovin paljon, sillä tärisin jännityksestä sohvan alla puolet ajasta.

Sen jälkeen nuoruuteni eteni neljän vuoden jaksoissa: Montreal, Moskova, Los Angeles. Edes olympiaboikotit eivät himmentäneet iloani, sillä minua kiinnosti vain suomalaisten menestys. Osasin ulkoa kaikki yleisurheilun maailmanennätykset ja Suomen ennätykset – joista moni on sattuneista syistä yhä voimassa.

Dopingista alettiin puhua jo 1970-luvulla, mutta torjuin ajatuksen voidakseni nauttia rakkaasta urheilustani. Kun lehdissä kerrottiin Virénin verenvaihdosta, pidin sitä mahtavana keksintönä. Näin venäläistenkin ajatus kai nyt kulkee.

Sinivalkoiset tunteeni olivat vielä 1980-luvulla niin vahvat, että pahastuin, kun presidentti Mauno Koivisto moitti urheilua kansalliskiihkosta. Järjellä ajatellen presidentti oli tietysti oikeassa, mutta urheilu ei ollutkaan järjen vaan tunteen asia.

Vähitellen olympiainnostukseni alkoi hiipua. Voisinpa sanoa sen johtuneen siitä, että silmäni avautuivat dopingille tai korruptiolle, mutta ei se niin käynyt. Suomalaiset eivät vain voittaneet enää.

Suomalaisten olympiahenki oli perustunut menestykseen. Ennen kisoja laskimme mitalitoivoja, kisojen aikana luimme mitalitaulukkoja. Miten Suomi sijoittui kansakuntien vertailussa? Ikään kuin urheilijoiden onnistuminen olisi tehnyt meistä kaikista voittajia.

Kun menestys loppui, ahdistus alkoi. Pääsin omin silmin todistamaan sinivalkoista kauhua kaksissa olympiakisoissa: Atlantassa 1996 ja Ateenassa 2004. Kuka saisi sisupuukon? Päästäänkö ollenkaan mitalikahveille? Joutuuko joukkue palaamaan maitojunalla Suomeen?

Lahden 2001 MM-hiihdot olivat viimeinen pisara. Sekin fiasko tarvittiin, jotta me urheiluhullut tajusimme, millainen farssi sinivalkoisesta urheilusta – ja koko huippu-urheilusta – oli tullut.

Nopeammin, korkeammalle, voimakkaammin, julistettiin ennen olympialaisissa. Ovelammin, kuuluu voittajan motto nyt.

Doping on tehnyt yleisurheilun, uinnin ja hiihdon kaltaisista lajeista järjettömiä, koska epäilyksen varjo seuraa jokaista menestyjää, viatontakin.

Sen sijaan pallopeleissä tai vaikkapa purjehduksessa menestys on niin monesta asiasta kiinni, ettei katsoja joudu koko ajan miettimään urheilijan veriarvoja.

Tulosurheilun aika on ohi, elämysurheilun aika on alkanut. Eikä voittaminen ole elämysurheilussa ainoa arvo: jalkapallon EM-kisoissa kultamitalit vei Portugali mutta voiton Islanti.

Suomalaisista suurimmat mahdollisuudet Riossa on kuulemma painija Petra Ollilla ja ehkä purjehtijoilla. Onnea heille. Minä odotan innostuneena rantalentopalloa, miekkailua, avovesiuintia sekä totta kai trampoliinivoimistelua.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat