Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Epäluulon kylväminen ulkomaalaisia kohtaan on valtavirtaa Kiinassa

Propagandavideoissa väitetään, että demokratia-ajatusten istuttaminen kiinalaisiin on ulkomaisten juoni. Kansan pelottelu ulkoisilla uhkilla sopii kuitenkin huonosti nykyaikaan, kirjoittaa HS:n Aasian-kirjeenvaihtaja Mikko Paakkanen.

Pääkirjoitus
 
Mikko Paakkanen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Pekingin-kirjeenvaihtaja.

Ulkomaat, etenkin Yhdysvallat, haluaisivat horjuttaa Kiinaa aiheuttamalla Kiinassa niin sanotun värivallankumouksen. Sellaisesta ei seuraisi muuta kuin kaaosta ja kärsimystä.

Tällaista käsitystä levittää Kiinan propagandakoneisto kansan keskuuteen kahdessa nettivideossa, joita jaettiin esimerkiksi Kiinaa hallitsevan kommunistipuolueen nuorisojärjestön ja virastojen verkkopalveluissa viime viikolla.

Videoilla on dramaattisia uutiskuvia maista, joissa kansannousut ovat aiheuttaneet sotia, tuhoa ja pakolaisuutta. Värivallankumouksilla tarkoitetaan yleensä entisten sosialistimaiden 2000-luvun kansannousuja. Termiä on käytetty myös tuoreemmista Lähi-idän kansannousuista.

Kansalle väitetään, että demokratian haikailu aiheuttaa sotaa, kuten vaikkapa Syyriassa.

Videoissa uskotellaan myös, että demokratia-ajatusten istuttaminen kiinalaisiin on ulkomaalaisten juoni, jota pitää varoa. Videoiden mukaan niin Hongkongin demokratia-aktiivit kuin Manner-Kiinassa kansalaisoikeuksia ajaneet lakimiehetkin ovat ulkomaisten tahojen manipuloimia.

Kansaa kehotetaan karttamaan demokratiaideoita, jotta maa pysyisi vakaana.

Viestiä tehosti viimeviikkoinen uutisointi useiden kiinalaisaktivistien tuomitsemisesta vankilaan. Kiinan valtiollinen media väitti, että tuomitut kansalaisoikeusaktivistit olivat saaneet oppia ja tukea ulkomailta.

Tällainen epäluulon kylväminen ulkomaalaisia sekä heidän demokratia- ja sananvapausideoitaan kohtaan on Kiinassa nykyisin valtavirtaa. Julkisessa keskustelussa on usein voimakas, jopa aggressiivinen kansallismielinen sävy. Kommunistipuolue iskostaa käsitystä, että puolueen vallan kyseenalaistaminen on kotimaata uhkaavien vihollisten tukemista.

Ulkoisen uhkakuvan ylläpito on kommunistimaiden perinteinen työkalu. Sillä on pyritty pitämään kansa kutakuinkin yhtenäisenä ja saamaan ajatukset pois kotimaisen järjestelmän ongelmista.

Kansan pelottelu ulkoisilla uhkilla ei osoittautunut kestäväksi ratkaisuksi esimerkiksi Itä-Saksassa tai Neuvostoliitossa. Vielä huonommin se sopii nykyaikaan, jossa valtiot ovat erittäin riippuvaisia toisistaan.

Uhkakuvien ja kansallismielisen uhon lietsominen ei myöskään edistä sitä vakautta ja rauhaa, jota demokratiahaaveet propagandan mukaan uhkaavat.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat