Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eläinsuojelulain uudistus tarpeen

Uudistettu eläinsuojelulaki koskisi tuotantoeläinten lisäksi myös seura- ja harrastuseläimiä sekä luonnonvaraisia eläimiä.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Roni Rekomaa / Lehtikuva
Elänsuojelukysymykset eivät koske vain tuotantoeläimiä. Lemmikkieläimiä on jo noin miljoonassa kotitaloudessa. Esimerkiksi kissoja Suomessa hylätään vuosittain noin 20000.
Elänsuojelukysymykset eivät koske vain tuotantoeläimiä. Lemmikkieläimiä on jo noin miljoonassa kotitaloudessa. Esimerkiksi kissoja Suomessa hylätään vuosittain noin 20000. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Eläinsuojelulain kokonaisuudistus on ollut vireillä jo kuutisen vuotta. Nykyinen laki on vuodelta 1996, mutta sitä ryhdyttiin valmistelemaan jo 1990-luvun alussa. Muutostarpeita on siis ehtinyt paikkailuista huolimatta kertyä. Esityksen pitäisi valmistua tänä vuonna.

Nykyhallituksen ohjelman kirjaukset maataloudesta eivät kuitenkaan ennakoi kovin mittavia muutoksia ainakaan tuotantoeläinten pidon säännöksiin.

Hallitusohjelma lupasi, ettei yrittäjille säädetä hallituskaudella uusia kustannuksia aiheuttavia velvoitteita. Eläinsuojelulakia sinänsä ei ohjelmassa mainita lainkaan. Sen sijaan hallitus lakkautti määräaikaisen eläinsuojeluasiamiehen viran ja lykkäsi turkisasetuksen tiukennusta.

Tuotantoeläinten lisäksi lakia sovellettaisiin myös seura- ja harrastuseläimiin sekä luonnonvaraisiin eläimiin. Tavoitteena on parantaa eläinten hyvinvointia sekä selkeyttää ja ajantasaistaa lainsäädäntöä.

Eläinten asema on noussut viime vuosina merkittäväksi yhteiskunnalliseksi ja eettiseksi kysymykseksi, kun maatalouden raju rakennemuutos on karsinut ja suurentanut tiloja, eläinaktivistit ovat tuoneet esiin tuotantoeläinten elinolojen epäkohtia ja lemmikeistä on tullut kuin perheenjäseniä. EU:ssa eläinsuojelupolitiikka on vahvistunut.

Maatalouden koneellistuminen on tuonut sekä etuja että haittoja eläinten pidolle ja hyvinvoinnille. Esimerkiksi ruokinta, ilmanvaihto ja lannanpoisto ovat parantuneet, mutta ulkoilu ja laiduntaminen on voinut vaikeutua suurtuotannossa.

Suomessa navetoista vielä valtaosa on liikkumista rajoittavia parsinavetoita, joissa lehmät pidetään päästään kiinni kytkettyinä parteen eli makuupaikkaan. Lypsylehmistä noin puolet elää parsinavetoissa. Yleistymässä ovat tosin ilman lainmuutostakin pihatot, joissa lehmä pääsee paremmin liikkumaan. Jotkin maat ovat kieltäneet parsinavetat lailla, ja esimerkiksi Ruotsi tukee vain pihattojen rakentamista. Se voisi olla käypä ratkaisu myös Suomessa.

Parsinavetoiden lisäksi tuotantoeläinten liikkumista rajoittavat emakoiden tiineytys- ja porsimishäkit. Esimerkiksi Hollannissa sikaa saa pitää häkissä enintään neljä päivää tiineytyksen jälkeen, ja Tanskassa tiineytyshäkit on kielletty kokonaan. Suomessa emakot voivat olla häkeissä viikkokausia.

Maataloustuottajien taloudellista ahdinkoa ei nyt ole syytä lisätä, mutta Suomella ei ole varaa poiketa verrokkimaista tuotantoeläinten kohtelussa. Muutoksiin varautumista voidaan helpottaa riittävillä siirtymäajoilla. Lisäksi kuluttajien kiinnostus ruoan alkuperään kasvaa, ja jossain vaiheessa vaikutukset voivat ulottua ostokäyttäytymiseen. Eläinsuojelijoiden ja maataloustuottajien järjestöt ovat tukkanuottasilla kieltojen tehosta. Tuottajat uskovat, että tilojen nykyinen pudotuspeli pitää kieltoja paremmin huolen siitä, että esimerkiksi vapaa porsitus ja muu eläinten hyvinvointi yleistyy.

Lemmikkieläimiä on arviolta jo miljoonassa kotitaloudessa, ja niiden määrä on kasvamaan päin. Satojentuhansien koirien ja kissojen lisäksi hevonen on yleistynyt ”monikäyttöeläimenä” niin, että hevosia on nyt noin 70 000 ja vuoteen 2030 mennessä arviolta jo 140 000. Hevosten pito ei aina ole järin ammattimaista, ja osa niistä joutuu elämään yksin pilttuussaan.

Lemmikkien jalostus kaipaa säätelyä, jottei esimerkiksi pyöreäpäisyyden ja lyttykuonoisuuden tavoittelu vaikeuttaisi eläimen hengitystä. Mielipiteitä on jakanut ehdotus koirien ja kissojen pakollisista rekistereistä, jotka olisivat omiaan suitsimaan niin sanottua pentutehtailua.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat