Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Brexitin valtava työmäärä alkaa valjeta Britanniassa

Maan hallintokoneisto oli valmistautunut huonosti EU:sta eroamisen eli brexitin mahdollisuuteen.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
NEIL HALL
Kasvonsa maalanneet ihmiset osoittivat mieltään Britannian EU-eroa vastaan ennen kansanäänestystä kesäkuun alussa Lontoossa.
Kasvonsa maalanneet ihmiset osoittivat mieltään Britannian EU-eroa vastaan ennen kansanäänestystä kesäkuun alussa Lontoossa. Kuva: NEIL HALL

Britannian EU-kansanäänestyksen jälkimainingeissa on selvinnyt, että maan hallintokoneisto oli valmistautunut huonosti EU-eron eli brexitin mahdollisuuteen. EU-jäsenyyteen kouliintunut virkamieskunta uskoi loppuun asti, että kansa äänestäisi unionissa pysymisen puolesta.

B-suunnitelmia ei ollut valmiina pöytälaatikossa, joten ne on tehtävä nyt. Työn laajuus ja monimutkaisuus alkavat vähitellen valjeta. Hyvin paljon riippuu siitä, millaisella sopimuksella Britannia haluaa järjestää suhteensa Eurooppaan.

Äänestyksen jälkeisissä inventaarioissa on selvinnyt muun muassa se, että jos ero EU:sta tehdään perusteellisesti, Britannian on joko kumottava tai sitten kopioitava yhteensä 12 295 EU:sta peräisin olevaa määräystä. Britanniassa, kuten Suomessakin, osa kansallisesta lainsäädännöstä liittyy unionin jäsenyyteen.

Samoin brittien on neuvoteltava uusiksi kymmenittäin kauppasopimuksia, jotka EU:n kuudensadan kauppaneuvottelijan vahvuinen virkamieskaarti on neuvotellut jäsenmaidensa puolesta. Politico-verkkolehden mukaan Uusi-Seelanti on jo luvannut Britannialle, että se voi lainata tai kouluttaa lisää kauppaneuvottelijoita avuksi urakkaan.

Britannian pääministeri Theresa May nimitti eroneuvotteluista vastaavaksi ministeriksi EU-eroa kannattaneen David Davisin. Kauppasopimuksista vastaavaksi ulkomaankauppaministeriksi tuli niin ikään brexitiä halunnut Liam Fox.

EU:n komissio puolestaan nimesi heinäkuun lopussa Britannian eroneuvotteluiden pääneuvottelijaksi Ranskan entisen ulkoministerin ja EU:n entisen komission jäsenen Michel Barnierin. Britanniassa Barnier lasketaan kovan linjan EU-federalistiksi. Toisaalta hän vastasi komissiossa sisämarkkinoista ja palveluista ja tuntee hyvin finanssipalvelut, joiden sijaintipaikkana Britannia haluaisi pysyä myös erottuaan EU:sta.

Britanniassa on aikaa koota joukkoja, sillä maa ei ole tehnyt vielä virallista eroilmoitusta EU:lle. Sen jälkeen neuvottelut on saatava valmiiksi kahdessa vuodessa. Financial Times -lehti ennusti äskettäin, että neuvottelut alkavat syksyllä 2017 tai ehkä vasta vuonna 2018.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat