Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Teini-ikäiset tytöt näkyviksi katastrofeissa

Tyttöjen tarpeet ja heidän näkemyksensä tulee ottaa nykyistä paremmin huomioon jo humanitaarisia operaatioita suunniteltaessa.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Katastrofeissa annettava neutraali, välitön hätäapu on avustusoperaatioiden näkyvin osa. Uutiskuvissa nähdään, kuinka ihmisille jaetaan vettä, ruokaa ja suojatelttoja, jotka auttavat säilymään hengissä, kun arki ympärillä järkkyy. Kuvan ulkopuolelle jää usein se, etteivät kaikki avuntarvitsijat ole kriisin hetkellä – tai varsinkaan silloin – samalla viivalla.

Kun katastrofi osuu kohdalle, se iskee lujaa kaikkiin. Erityisesti sen vaikutukset kohdistuvat niihin, jotka ovat jo valmiiksi heikossa asemassa. Yksi haavoittuvimmista ryhmistä ovat teini-ikäiset tytöt.

Jo ilman kriisejä ja katastrofejakin tyttöjen tilanne on hälyttävä. Heidän epätoivostaan kertoo Maailman terveysjärjestön (WHO) tilasto, jonka mukaan 15–19-vuotiaiden tyttöjen johtava kuolinsyy maailmanlaajuisesti on itsemurha. Monissa maissa tytöt joutuvat naimisiin vasten tahtoaan, eivät pääse kouluun eivätkä pysty päättämään omaa elämäänsä koskevista asioista.

Katastrofeissa tyttöjen heikko asema tulee esiin entistäkin kipeämmin. Kriisiolosuhteissa väkivallan ja raiskausten määrä kasvaa varsinkin alueilla, joilla tyttöjen asema on jo valmiiksi heikko, kuten Nepalissa maanjäristyksen jälkeen. El Niño -sääilmiön kärjistämä kuivuus Afrikan sarvessa on puolestaan lisännyt lapsiavioliittojen määrää – sekin on ilmiö, joka usein liittyy humanitaariseen kriisiin.

Kun katastrofin köyhdyttämillä perheillä ei enää ole varaa ruokaan, vanhemmat uskovat turvaavansa tytön toimeentulon avioliiton kautta. Myötäjäisrahat saattavat olla perheelle merkittävä lisätulo. Perheiden tilanteen vaikeutuessa myös tyttöjen koulunkäynti jää kesken, ja he voivat joutua seksuaalisesti hyväksikäytetyiksi.

Nuori ikä, kouluttamattomuus ja riippuvuus muista lisäävät hyväksikäytön riskiä myös pakolaisleirien olosuhteissa. Vaikka humanitaarisen työn suunnittelussa tunnustetaan jo naisten ja lasten erityistarpeet, teini-ikäiset tytöt jäävät yhä katveeseen.

Tyttöjä koskevaa, sukupuolen ja iän perusteella yksilöivää dataa ei juuri kerätä, mikä vaikeuttaa heidän tilanteensa seurantaa ja siitä raportointia.

Myös rahoituksessa sukupuolten väliset erot enimmäkseen ohitetaan: vuonna 2014 vain 12 prosenttia YK:n katastrofityön rahoituksesta kohdistui ohjelmiin, jotka ottivat huomioon naisten ja tyttöjen sekä miesten ja poikien eritellyt tarpeet.

Humanitaarisen avun laatua voidaan parantaa pyrkimällä ymmärtämään teini-ikäisten tyttöjen elettyä todellisuutta. Seksuaalista väkivaltaa voidaan esimerkiksi pakolaisleireillä torjua hyvällä suunnittelulla, kuten varmistamalla, että WC:issä on erilliset tilat miehille ja naisille ja ne on valaistu myös yöaikaan.

Majoitustiloissa tulee kiinnittää huomiota tilankäyttöön ja varmistaa, että vesipisteet ovat riittävän lähellä ja turvallisissa paikoissa.

Pakolaisleireillä tyttöjen erityistarpeet voidaan ottaa huomioon jakamalla räätälöityjä tarvikepakkauksia, joissa on kuukautissuojia, pesutarvikkeita, alusvaatteita ja muita välttämättömyystarvikkeita. Seksuaalista väkivaltaa kokeneille pakolaisille voidaan perustaa yksityisyyttä, turvaa ja vertaistukea tarjoavia tiloja, kuten on tehty esimerkiksi Ruandaan paenneiden burundilaispakolaisten parissa.

Tyttöjen koulunkäynnin jatkuminen on tärkeää varmistaa myös humanitaarisen kriisin olosuhteissa. Pakolaisleireillä teiniäitien koulunkäyntiä voidaan tukea järjestämällä hoitoa heidän lapsilleen.

Sen lisäksi, että koulutus auttaa tyttöjä rakentamaan aktiivisesti omaa tulevaisuuttaan, koulunkäynti edustaa kriisitilanteessa vakautta, rutiinia ja turvaa. Vuonna 2013 kuitenkin vain kaksi prosenttia humanitaarisen avun kokonaismäärästä kohdistui koulutukseen.

Istanbulissa Turkissa keväällä järjestetty humanitaarisen avun huippukokous vahvisti sitoumusta periaatteeseen, jonka mukaan ”ketään ei jätetä”. Tämä edellyttää erityistoimia haavoittuvimpien ryhmien oikeuksien turvaamiseksi. Tavoite ei saa unohtua kokouksen jälkeen.

Tyttöjen tarpeiden kartoituksessa tytöt itse ovat parhaita asiantuntijoita. Heidät on otettava mukaan humanitaaristen operaatioiden suunnitteluun ja päätöksentekoon. Mahdollisuus osallistua ja tulla kuulluksi on tärkeä askel, jonka avulla nämä yhä vielä näkymättömissä olevat haavoittuvimmat ryhmät tehdään näkyviksi.

Julia Ojanen

Kirjoittaja on Plan International Suomen ohjelmajohtaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat