Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Peltipoliisit palauttavat kaahailijat ruotuun

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Kainuun Sanomat tukee hallituksen aikeita lisätä valvontatolppia tienvarsilla.

”Nämä peltipoliisit ovat osoittautuneet hyväksi keinoksi valvoa ylinopeuksia vähin kustannuksin. Poliisimiehet autoineen ja moottoripyörineen eivät mitenkään riitä nopeuksia valvomaan kuin tehoiskuissa.”

”Monet autoilijat vihaavat valvontakameroita. Osa on sitä mieltä, että ne vain vaarantavat liikenneturvallisuutta, kun teillä jarrutellaan ja kiihdytellään ennen ja jälkeen tolppien. Hei haloo! Ovatko ylinopeudet ovat osalle kuljettajista sääntö ja sallitut ajonopeudet poikkeus?”

”Hallituksessa on nyt alkanut pohdinta valvontakameroiden lisäämisestä, koska ylinopeussakkojen korotusesitys on joutunut vastatuuleen eduskunnassa. – – Nyt rahaa valtion menoihin suunnitellaan kerättävän peltipoliisien avulla: uusia tolppia ja lisää kameroita entisiinkin.”

”Suunnitelma on hyvä. Se vapauttaa poliisivoimia tehokampanjoihin ja -ratsioihin, joissa kaahailijoiden ohella otetaan kiinni myös päihteiden vaikutuksen alaisena ajoneuvoja kuljettavia.”

”Kun tolppia on tiheässä, suuret ylinopeudet vähentyvät. Autoilijoiden on pakko sopeutua laillisiin ajonopeuksiin, kun myös keskinopeuksien valvontaa tehostetaan useilla kameroilla. Hetkellisestä jarruttelusta ei ole hyötyä, kun keskinopeus paljastaa todellisen matkavauhdin.”

Ilkka toteaa, että tästä vuodesta näyttää muodostuvan liikenneturvallisuuden kannalta ennätyksellisen hyvä.

”Hiukan yli kaksituhatta liikenneonnettomuutta kesäkuun loppuun mennessä on pienin luku sitten vuoden 2003, johon Tilastokeskuksen kuukausitilastot ulottuvat.”

”Helsingissä ei ole sattunut puolen vuoden aikana yhtään kuolemaan johtanutta liikenneonnettomuutta. Omassa kokoluokassaan Helsinki on tekemässä Euroopan turvallisuusennätystä.”

”Myönteiset luvut jäävät päivittäisten kolari- ja rattijuoppousuutisten varjoon. Poliisi tiedottaa tehovalvonnoistaan ja niiden tuloksista avoimesti. Kun kerrotaan vain kiinnijääneet, ilman vertailua aiempien vuosien lukuihin tai liikenteen kokonaismäärään, syntyy helposti vaikutelma liikenteen uhkien lisääntymisestä.”

”Aiempaa turvallisempi tieliikenne on kiinni paljosta muustakin kuin tiellä liikkujien fiksuuden lisääntymisestä. Valistuksen tueksi on tarvittu lainsäädäntöä, turvallisuutta lisääviä tiesuunnitelmia ja myös autoteollisuuden kehittymistä.”

”Kenties oleellisin vaikutus turvallisuuteen on ollut nopeusrajoituksilla. Vaikka kaasujalan hillintä on sileillä ja hiljaisilla maanteillä vaikeaa, nopeusrajoitusten noudattaminen antaa reagointiaikaa liikenteen yllätyksiin. Monet nykymääräykset tuntuivat naurettavan holhoavilta silloin kun niistä päätettiin. Talvirengaspakko ja turvavyöpakko ovat olleet tärkeitä turvallisuuden lisääjiä, samoin promillerajojen säätö lakiin saakka.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat