Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Köyhälle kansalle rakennetuista siirtolapuutarhoista uhkaa tulla lomakyliä eliitille

Pankit eivät hyväksy siirtolapuutarhamökkejä lainojen vakuudeksi, joten käytännössä mökkiunelman voi toteuttaa vain kahdella tavalla: perimällä tai käteisellä.

Pääkirjoitus
 
Lari Malmberg Helsingin Sanomat

Mökkimatkan pituus? 10–20 minuuttia Helsingin kantakaupungista. Uimamahdollisuus? Lähellä. Luonnonrauha? Todellakin!

Helsingissä eletään siirtolapuutarhahurmosta. Vaikka hinnat ovat tällä hetkellä alempana kuin pari vuotta sitten, pyydetään muutaman kymmenen neliön mökeistä edelleen keskimäärin 60 000–80 000 euroa.

Tulevaisuudessa suunta taitaa olla taas ylöspäin. Kaupungistuminen kiihtyy, eivätkä uudet, aiempia urbaanimmat sukupolvet innostu vanhempiensa tavoin kökkimään autossa viittä tuntia päästäkseen kaukaiselle korpimökille.

Siirtolapuutarhojen suosion kasvulla on useita hyviä puolia. Ympäristö kiittää lyhyistä automatkoista, eikä matkalla Helsingin Pakilaan luultavasti tule törmänneeksi hirveen.

Mutta kasvulla on myös varjopuolensa. Se romuttaa koko siirtolapuutarhakonseptin alkuperäisen idean.

1900-luvun alussa Suomeen rantautuneet siirtolapuutarhat ideoitiin köyhän kansan virkistykseksi. Ahtaissa ja saasteisissa koloissaan asuneet ihmiset saivat mahdollisuuden viljellä itselleen ruokaa niukan leivän kumppaniksi.

Nykyisin siirtolapuutarhamökit alkavat kuitenkin karata jo keskiluokankin näköpiiristä. Pankit eivät hyväksy siirtolapuutarhamökkejä lainojen vakuudeksi, joten käytännössä mökkiunelman voi toteuttaa vain kahdella tavalla. Perimällä tai käteisellä. Ihan kaikilla ei taida olla sukanvarressa 60 000:ta euroa.

Käytännössä ratkaisuja hintaongelmaan on ainakin kaksi.

Helsinki voi laskea siirtolapuutarhamökkien hintoja lisäämällä tarjontaa, siis jatkamalla viime vuosina aloitettua uusien palstojen perustamista.

Toinen vaihtoehto olisi asettaa olemassa oleville mökeille jonkinlainen hintakatto ja arpoa myyntiin tulevan mökin ostaja tarjokkaiden joukosta.

Molemmissa vaihtoehdoissa on kuitenkin sudenkuoppansa. Mökkien tarjonnan lisäämiseksi tarvitaan kaupungille kallisarvoista maata, ja Hitas-asuntoarpajaisiin liittyvästä keskustelusta on nähty, että arpajaisten oikeudenmukaisuus on hyvin tulkinnanvarainen asia.

Jotain olisi silti tehtävä. Muuten siirtolapuutarhat muuttuvat ennen pitkää kaupungin kohtuuhintaisesti vuokraamalle maalle rakennetuiksi eliitin lomakyliksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat