Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Keisarin uudet aatteet saavat japanilaisten tuen

Japanin keisari ei voi itse edes ehdottaa eroaan, mutta hän on kuitenkin sodanjälkeisen pasifistisen perustuslain symboli.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Keisarin luopuminen tehtävästään elinaikanaan ei vaikuttaisi Japanissa erityisemmin ihmisten arkeen. Eron mahdollisuudella on kuitenkin tärkeä henkinen merkitys maassa, jossa perustuslakiin puuttumisen kynnys on erittäin korkea.

Keisari Akihito selkiinnytti arvailuja mahdollisista erohaluistaan, kun hän maanantaina pitämässään puheessa epäili kykyään jatkaa 82-vuotiaana ”symbolisen keisarin” tehtävien täysipainoista hoitamista. Perustuslain mukaan tehtävä on elinikäinen, joten luopuminen edellyttäisi hallituksen ja parlamentin tukea perustuslain muutokselle.

Aiemmin Japanin keisarit eivät voineet erota tehtävästään, koska 1800-luvulta toiseen maailmansotaan asti heitä palvottiin jumalhahmona. Akihiton ongelma on päinvastainen. Hänen valtaoikeutensa ovat niin heikot, ettei hän voi itse edes ehdottaa eroaan, vaan saattoi puheessaan vain kertoa tehtävänsä raskaudesta.

Kun Yhdysvallat käytännössä saneli Japanille uuden perustuslain vuonna 1947, oli keisarin vallan riisuminen yksi avainhankkeista. Japanin asevoimat olivat käyneet laajaa hyökkäyssotaa silloisen keisarin Hirohiton nimissä.

Uuden perustuslain mukaan keisarilla ei enää ollut minkäänlaista poliittista valtaa.

Toinen avainuudistus oli Japanin asevoiman rajoittaminen tiukasti itsepuolustukseen. Hirohitosta tuli eräänlainen uuden perustuslain ja sen militarismin vastaisuuden symboli.

Ensin kruununprinssinä ja vuodesta 1989 isänsä jälkeen keisarina Akihito on jatkanut seremoniallisten tehtäviensä hoitamista hyvin maltillisella profiililla. Häntä pidetään myös militarismin vastaisen linjan jatkajana.

Mikäli pääministeri Shinzo Abe vie läpi perustuslain muutoksen, päättyy keisarin osalta toisen maailmansodan jälkeinen aikakausi.

Poliittisesti keisarin oikeus erota ei ole ongelma, koska suuri enemmistö japanilaisista tukee sitä. Paljon vaikeampi on Aben hanke lisätä asevoimien toimivaltuuksia. Sitä vastustavat monet japanilaiset ja useiden arvioiden mukaan myös kruununprinssi Naruhito, joka olisi uusi keisari ja perustuslain symboli.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat