Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ammattikoulutus säästöpaineissa

Ammatillista koulutusta saisi vuodessa 18 000 opiskelijaa nykyistä vähemmän.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Kari Pullinen
Toni Rilanto ja Johanna Käppi ammattiopissa Espoossa keväällä 2015, jolloin viimeksi kiisteltiin ammatillisen koulutuksen säästöistä.
Toni Rilanto ja Johanna Käppi ammattiopissa Espoossa keväällä 2015, jolloin viimeksi kiisteltiin ammatillisen koulutuksen säästöistä. Kuva: Kari Pullinen

Ammatillisen koulutuksen reformi eli laaja kokonaisuudistus kuuluu pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallituksen osaamisen ja koulutuksen kärkihankkeisiin. Odotuksia herättävän uudistuksen sijaan reformi näyttäytyy pikemminkin säästöinä ja mittavina menoleikkauksina, jotka vaarantavat ammattiopin saavutettavuuden ja laadun.

Vaikutelma johtuu siitä, että reformi aiotaan toteuttaa säästöt edellä eli pääosin jo ensi vuonna, kun varsinaisten säädösmuutosten vuoro on vasta vuonna 2018. Reformin on määrä purkaa sääntelyä, yksilöllistää ja tehostaa koulutusta sekä siirtää sitä työpaikoille.

Säästöihin ei lähdetä puhtaalta pöydältä, vaan pohjalla ovat jo edellisen hallituksen tekemät aloituspaikkojen karsinnat ja menoleikkaukset. Itse asiassa yksikään kahdeksasta eduskuntapuolueesta ei ole syytön ammattikoulutuksen kuritukseen.

Edellisen hallituksen listalla oli myös erityinen toisen asteen koulutuksen säästö- ja uudistuspaketti, mutta se raukesi silloisten päähallituspuolueitten kokoomuksen ja demarien riitelyyn sekä silloisen oppositiopuolueen keskustan vastustukseen.

”Minkä taakseen jättää, sen edestään löytää”, kokoomusedustaja veikkasi tuolloin ja suuntasi viestinsä lähinnä demariministereille, jotka eivät taipuneet noin 190 miljoonan euron säästöihin ilman erityistä järjestämislakia. Se olisi pannut koulutuksen järjestäjät hakemaan uudelleen toimilupiaan.

Nyt on kokoomusministerin johdolla valmisteltu lakiluonnos. Se tähtää ensi vuonna samaiseen 190 miljoonan euron menoleikkaukseen, joka on kirjattu hallitusohjelmaan. Nyt tosin koulutuksen järjestäjät saavat itse päättää, miten ja mistä ne tuon summaan nipistävät.

Vaihtoehdot ovat kaikki yhtä huonoja, eikä liikkumavaraa juuri ole. Sekä koulutuksen järjestäjät että opettajat ovatkin esittäneet, että säästöjä tulisi kohtuullistaa ja/tai siirtää ne seuraavalle vuodelle. Vaihtoehtoja on syytä harkita. Opetusministeriö on pyytänyt lausuntoja luonnoksestaan perjantaihin mennessä.

Ministeriön mukaan 190 miljoonan euron säästö toteutettaisiin ensi vuodesta lähtien niin, että koulutuksen järjestämisluvissa oleva opiskelijoitten ja siten myös rahoituksen enimmäismäärä vähenisi noin 12 prosenttia.

Ammatillista koulutusta saisi vuodessa 18 000 opiskelijaa nykyistä vähemmän, jos vain opiskelijamääriä karsittaisiin. Jos leikkaukset kohdistettaisiin ainoastaan opiskelijakohtaisiin kustannuksiin, alenisivat ne noin 1  270 euroa opiskelijaa kohti. Jos säästö haetaan suoraan henkilöstökustannuksista, merkitsee se 3 800:aa työpaikkaa.

Ministeriö arvioi itsekin, että henkilöstöä vähennettäisiin noin 2 400 hengellä, mikä tarkoittaisi noin 15,5 miljoonan euron lisäystä työttömyysmenoihin.

Leikkaus johtaa irtisanomisiin ja lomautuksiin, heikentää koulutuksen saavutettavuutta ja kaventaa koulutustarjontaa, päättelevät koulutuksen järjestäjät. Alkukesästä tehdyn kyselyn mukaan suurista koulutuksen järjestäjistä kolme neljäsosaa pitää aloituspaikkansa ennallaan, vaikka rahoitusta leikataan. Aloituspaikkojen vähentämistä pidetään mahdottomana, koska kaikille nuorille on tarjottava koulutuspaikka. Aloituspaikkoja vähennetään lähinnä alueilla, joissa nuorisoikäluokat pienenevät.

Toimipisteiden karsiminen taas vaikuttaa koulutuksen saavutettavuuteen. Aluehallintoviraston mukaan nuoren matka ammatilliseen oppilaitokseen on pidempi kuin lukioon. Tilanne on huonoin Itä- ja Pohjois-Suomessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat