Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Syyrian epätoivo tiivistyy Aleppossa

Syyrian kapinallisten eteneminen Venäjän tukemaa armeijaa vastaan Aleppossa osoittaa, ettei Venäjällä ole nopeaa perääntymistietä Syyrian sodasta.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Rodi Said
Kuva: Rodi Said

Aiemmin Syyrian toiseksi suurin kaupunki Aleppo tunnettiin basaaristaan ja muista Unescon suojelemista rakennuksista sekä eri uskontokuntien keskinäisestä suvaitsevaisuudesta. Pääkaupunki Damaskoksen tavoin Aleppo kuuluu maailman vanhimpiin yhtäjaksoisesti asutettuihin paikkoihin.

Nyt Aleppo on rikki pommitettu inhimillisen kärsimyksen tyyssija, jossa sadattuhannet siviilit ovat eläneet välittömässä väkivaltaisen kuoleman vaarassa jo neljä vuotta.

Syyrian sodan osapuolille Aleppo on ansa, jossa voitot kääntyvät katkeriksi tappioiksi ja valo tunnelin päässä osoittautuu tykistökeskitykseksi. Viimeksi tämän havainnon on voinut tehdä Venäjä.

Syyrian kapinallisryhmien voittaminen Aleppossa on ollut yksi Venäjän vajaa vuosi sitten käynnistämien laajojen ilmapommitusten päätavoitteista.

Maaliskuussa Venäjä jo veti pääosan ilmavoimiensa koneista Syyriasta voittajan elkein. Tilalle tuli maajoukkoja ja helikoptereita, joiden tuella Syyrian armeija saartoi heinäkuussa kapinallisryhmien hallussa olevat Aleppon itäosat.

Häämöttävää voittoa kapinallisista on pohjustettu muun muassa pommittamalla sairaaloita. Tavoitteena Aleppossa on ollut kapinallisten sotilaallisen selkärangan murtaminen. Samalla siviileille on osoitettu, että tuesta kapinallisille peritään hirveä hinta.

Viikonvaihteessa asetelma kuitenkin muuttui nopeasti. Valloitusarmeijaksi itsensä nimenneet yhdistyneet kapinallisjoukot mursivat Aleppon saarron. Kapinalliset ilmoittivat vuorostaan aikovansa saartaa armeijan hallussa olevat kaupungin länsiosat ja sitten vallata ne.

Ei ole lainkaan varmaa, pystyvätkö kapinalliset etenemään lupaamallaan tavalla tai edes pitämään hallussaan valtaamansa yhteyden Alepposta pohjoiseen. Tulevista vaiheista riippumatta kapinalliset ovat joka tapauksessa osoittaneet, että voitto Aleppossa ei häämöttänyt Venäjälle eikä Venäjän tuesta riippuvaiselle Syyrian presidentille Bashar al-Assadille.

Venäjälle ei ole nyt tarjolla keinoa irtaantua Syyrian sodasta, ellei se ole valmis hylkäämään al-Assadia ja luopumaan tavoittelemastaan vaikutusvallasta Lähi-idässä.

Samaan aikaan käynnissä olevat Yhdysvaltain ja Venäjän neuvottelut yhteistyöstä Syyriassa eivät nekään lupaa helppoja ratkaisuja. Syyriassa on vastakkain kolme sotilaallisesti heikkoa osapuolta. Syyrian armeija on veritöidensä korruptoima, kapinalliset kiistelevät keskenään ja terrorijärjestö Isis on jäänyt alakynteen käymällä sotaa kaikkia muita vastaan.

Lisäksi vihollisten viholliset ovat myös omia vihollisia.

Yhdysvallat ja Venäjä voivat sopia yhteistyöstä Isisiä vastaan mutta eivät tuesta al-Assadin armeijalle, vaikka sekin on Isisin vihollinen. Yhdysvallat tukee muita kapinallisryhmiä, jotka sotivat al-Assadia vastaan. Venäjä vuorostaan pommittaa näitä ryhmiä.

Venäjän neuvotteluasema huononi, kun tuli selväksi, miten heikko Syyrian armeija on huolimatta Venäjän ja Iranin mittavasta avusta.

Yhdysvallatkin on tukalassa asemassa. Uutta kapinallisrintamaa johtaa al-Qaida-yhteyksistään luopunut entinen al-Nusran rintama, uudelta nimeltään Fatah al-Sham.

Venäjän kanssa voi sopia yhteistyöstä Syyriassa Isisiä vastaan, mutta yhteistyö uutta kapinallisrintamaa vastaan olisi jo suoraa tukea al-Assadin veriselle hallinnolle. Niinpä sota ja siviilien päivittäiset kuolemat Syyriassa jatkuvat.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat