Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asiakkaiden kierrätysinto yllätti Finlaysonin: vanhoja lakanoita kertyi ”älytön määrä”

Moni potee huonoa omaatuntoa siitä, että heittää vaatteita ja muita tekstiilejä roskiin, kirjoittaa HS:n politiikan ja talouden toimittaja Jaana Savolainen.

Pääkirjoitus
 
Jaana Savolainen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n talouden ja politiikan toimittaja.
Mitro Härkönen
Kuva: Mitro Härkönen

Lapsena ihmettelin usein tätini lomapuuhia. Hän rakasti matonkuteiden leikkaamista.

Muistan hyvin kumaraisen hahmon hellehattu päässään kesämökkimme terassilla. Siinä hän leikkeli vanhoja vaatteita tunnista toiseen.

Ennen yltäkylläisyyden aikaa raaka-aineita ei juuri tuhlattu. Tekstiilitkin käytettiin useaan kertaan.

Kun vaatteet eivät olleet puoli-ilmaisia, ne myös tuntuivat arvokkailta. Niiden tarina jatkui usein räsymatoissa. Tuo punainen raita on minun kesämekkoni, ja sinisessä taas pilkistävät veljen housut.

Nyt moni potee huonoa omaatuntoa siitä, että heittää vaatteita ja muita tekstiilejä roskiin. Käyttökelpoisille vaatteille on kyllä kierrätyspaikkoja mutta kodintekstiileille ei.

Tekstiilijätteet neuvotaan laittamaan sekajätteeseen, joka esimerkiksi pääkaupunkisedulla poltetaan energiaksi.

Finlayson osui ajan hermoon viime talvena, kun se pyysi asiakkaitaan tuomaan vanhoja lakanoita kierrätykseen. Kauppa antoi uuden lakanan ostosta pienen hyvityksen. Keräys jatkuu.

Toimitusjohtaja Jukka Kurttilan mukaan käytettyjä lakanoita kertyi ”ihan älytön määrä”, lähes 20 tonnia. Suomalaisten komeroissa seisoo siis tonnikaupalla kuluneita ja käyttämättömiä kodintekstiilejä, koska ei oikein tiedetä, mitä niille tehtäisiin.

Pajuojan mattokutomo Vimpelissä kutoo nyt räsymattoja yötä päivää. Myös mattojen kysyntä on yllättänyt Finlaysonin. Matot viedään käsistä, vaikka ne maksavat noin kaksi kertaa niin paljon kuin halvemman tuotannon maissa tehdyt vastaavanlaiset matot.

Tempaus muokkasi toimitusjohtaja Kurttilan käsitystä suomalaisesta kuluttajasta. Ihmiset ovat valmiita maksamaan siitä, että tuotteet ovat ekologisesti kestäviä ja laadukkaita.

Talouslaskelmien valossa lakanankierrätys ei näyttänyt etukäteen kannattavalta. Mutta se opetti, että liiketoiminta kasvaa ja kehittyy vain kokeilemalla rohkeasti jotain uutta.

Ehkä lakanankierrätys herättelee meitä myös miettimään valintojamme: ostanko paljon halvalla vai jotain kestävämpää kalliimmalla?

Matonkuteet tarjosivat tädilleni hetken, jolloin hän saattoi pysähtyä ja kuunnella itseään. Nykyisin tuskin kukaan uppoutuu leikkaamaan kuteita käsin, mutta jokaiselle tekee hyvää pysähtyä välillä pohtimaan, mitä oikeasti tarvitsee.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat