Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Trumpin talous: vanhaa, populistista ja virheellistä

Trump laskee työttömiksi niin vaarit kuin vauvatkin.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Republikaanien presidenttiehdokas Donald Trump julkisti maanantaina talouslinjauksen, joka on johdonmukaista jatkoa hänen muille näkemyksilleen: linjaukset ovat populistisia, sisältävät asiavirheitä ja ovat osin mahdottomia toteuttaa.

Silti ne olivat paljon asiallisempia kuin hänen seuraava siirtonsa: möläytys ase-aktiivien mahdollisuudesta pysäyttää demokraattien Hillary Clinton.

Trump kertoi siirtävänsä ohjelmallaan Yhdysvaltain taloutta demokraattien jäljiltä moderniin suuntaan. Todellisuudessa ohjelma edustaa mennyttä maailmaa.

Trumpin talouspolitiikassa Yhdysvaltain taloudellista etua haettaisiin yhteistyön sijaan verokilpailun ja protektionismin avulla. Trump tuomitsi taloudellista yhteistyötä lisänneet ja tulevaisuudessa lisäävät sopimukset työpaikkaimureina.

Trumpin maailmassa amerikkalaista työtä suojeltaisiin lisäksi niillä aloilla, joita ei voi kutsua tulevaisuuden ja korkean tuottavuuden aloiksi. Hän kertoi haluavansa suojella amerikkalaisten autotehtaiden ja hiilikaivosten työpaikkoja.

Linjaus on vahvasti populistinen. Muun muassa näillä aloilla työskentelevä amerikkalainen valkoinen keskiluokka on luisunut alaspäin: työpaikkoja on mennyt ja palkka on polkenut paikoillaan.

Trump tekee yhteisöverolinjassaan kädenojennuksen rikkaille. Hän alentaisi roimasti yrityksiltä ja suurituloisimmilta perittäviä veroja. Niin roimasti, että siihen Yhdysvalloilla ei ole todellisuudessa varaa.

Trump tuntuu oivaltaneen, että valtavan verotuoton katoaminen tulisi korvata. Mutta kun säästöt eivät ole miellyttäviä vaaliteemoja, Trump keksii, että koloa paikataan sääntelyä vähentämällä ja verotusta virtaviivaistamalla.

Kun Trump roimii työllisyyspolitiikkaa, hän etenee asiavirheiden puolelle. Hänen mukaansa yksi viidestä kotitaloudesta on sellainen, jossa ei ole yhtään palkanansaitsijaa. Trumpin mukaan tästä voi johtaa todellisen työttömyysprosentin: ei siis pidä uskoa virallista noin viiden prosentin työttömyysastetta, joka on sulka demokraattien hatussa.

Trumpin lukemaan päästään laskemalla työttömiksi myös vauvat ja vaarit.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat