Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Keppiä tarjoavaan linjaan ei ole luvassa muutosta

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Ilkka kommentoi valtiosihteeri Martti Hetemäen Helsingin Sanomille antamia haastattelulausuntoja (HS 10.8.).

”Raflaavilla lausunnoilla valtiovarainministeriöstä puolustetaan tulevia päätöksiä: hyvinvointiyhteiskuntaa on vaikea pitää entisellään, jos sille ei ole tarpeeksi maksajia, ja maksajia tulee, kun työllisyys on ylhäällä.”

”Matalapalkkatyöllä on huono kaiku. Se nähdään lähes orjatyönä, joka ei kelpaa juuri kenellekään koulutuksesta tai kouluttamattomuudesta riippumatta.”

”Tavoitetilana palkkaerojen kasvu kuulostaa väärältä. Hetemäki tarkoittanee asennemuutosta, jota väärinymmärrettiin: hyväksytään ja otetaan vastaan myös pienipalkkaista työtä.”

”Matalapalkkaisen työn vastaanottamista voidaan nostaa vain purkamalla kannustinloukkuja. Jos tukia saa saman verran tai enemmän kuin palkkaa, ei työnteko ole kannattavaa. Noste perustulokokeiluille on tervetullut. Aika alkaa olla vihdoin kypsä sille, kun entisellä tavalla ei voi jatkaa.”

”Matalapalkkatöiden toinen puoli on, että pienelläkin palkalla pitää pystyä Suomessa elämään. – – Myös elinkustannuksiin pitää pystyä puuttumaan, jos samanaikaisesti palkkaerot suurentuvat.”

Aamulehti uskoo, että Hetemäen HS:n haastattelussa käyttämät sanankäänteet enteilevät ikäviä päätöksiä valtiontalouden pelastamisen nimissä.

”Leikkauksin tai veronkorotuksin ei kuitenkaan ratkaista pääongelmaksi noussutta työttömyyttä. Siihen tarvitaan poliittisia päätöksiä, joita on lupa odottaa jo elo–syyskuun vaihteessa, kun hallitus käy omat budjettineuvottelunsa.”

”Hallituksen sisällä vallitsee toki yksimielisyys tilanteen vakavuudesta, mutta tarpeellisista keinoista saadaan silti syntymään poliittisia kiistoja. Kuvaavaa on, että rivit ovat rakoilleet jo keskusteltaessa investointivarauksesta ja työvoiman liikkuvuuden edistämisestä asuntokauppojen verohelpotuksin.”

”Työvoiman saaminen liikkeelle tehoaisi varmemmin ja nopeammin tilanteessa, jossa uusia työpaikkoja kyllä syntyy mutta työttömyys silti kasvaa. – – Maantieteellisen muuttoliikkeen suosiminen ei ole poliittisesti helppoa keskustalle, jonka vanha peruskannatus tulee kasvukeskusten ulkopuolelta.”

Lapin Kansa ei odota muutosta hallituksen lähinnä keppiä tarjonneeseen linjaan, kun Hetemäkikin sanoo taloustilanteen olevan pahempi kuin yleisesti ajatellaan.

”Keinovalikoimaa karsii hallituksen työmarkkinajärjestöjen kanssa alkukesällä solmima kilpailukykysopimus, joka sitoo päättäjien kädet ansioturvan osalta.”

”Hallituksen lähiajan päätöksistä riippuu pitkälle se, onko Suomi jatkossakin hyvinvointiyhteiskunta vai joudutaanko yhä useampia palveluja ajamaan rahapulan takia alas.”

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat