Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Putin avasi Venäjälle tien kohti uutta sotaa Ukrainassa

Putinin ilmoitus Ukrainan iskuista Krimille herätti epäilyjä ja huolta Venäjän seuraavasta askelesta. Taistelujen jatkuminen Itä-Ukrainassa huonontaa ennustetta.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Venäjän presidentin Vladimir Putinin ilmoitus Ukrainan erikoisjoukkojen iskuista kohti Venäjän miehittämää Krimin niemimaata tuli yllätyksenä, kuten käänteet Putinin toiminnassa yleensäkin tulevat. Käänteiden seurauksista ei enää pitäisi yllättyä yhtä paljon.

Ilmoitus kahden venäläisen kuolemasta iskuissa avasi selvästi Venäjälle tietä uuden vaiheen käynnistämiseksi sotatoimissa Ukrainaa vastaan.

Muitakin vaihtoehtoja on, mutta ne eivät ole kovin hyviä. Ennustetta huonontaa se, että Venäjä katkaisi neuvotteluyhteyden Ukrainan rauhansuunnitelmasta. Lisäksi sotatoimet Itä-Ukrainassa ovat kesän aikana taas kiihtyneet selvästi.

Putinin esittämien syytösten todenperäisyyttä on mahdoton tarkistaa, vaikka Venäjä esittänee niille aikanaan omia todisteitaan. Uskottavuutta heikentää, että väitteet noudattavat Venäjän aiempaa kaavaa kriisien eskaloinnissa.

Sama kaava toistuu laajemmin Venäjän länsisuhteissa. Esimerkiksi yksittäisille Itämeren maille tehty tuore ehdotus Itämeren lentoturvallisuuden parantamisesta toimii lähinnä harhautuksena, joka vie huomion muualla jatkuvista kiistoista.

Väite Ukrainan sotilasoperaatiosta Krimin rajalla herättää paljon kysymyksiä.

Yksi erityispiirre Krimin miehityksessä oli se, että Venäjän tarvitsi käyttää hyvin vähän sotavoimaa. Maaliskuussa 2014 Ukrainan varuskunnat antautuivat ilman taisteluja. Ukraina ei tunnusta Venäjän Krimille vetämää rajaa mutta ei ole myöskään yrittänyt vallata Krimiä takaisin asein.

Rajalla on sittemminkin ollut hyvin vähän väkivaltaa, vaikka Venäjän johtamat sotatoimet ovat samalla jatkuneet Itä-Ukrainassa. Ukrainan hallussa olevalla puolella on räjäytetty voimalinjoja, mutta sekään ei ole ollut selkeästi Ukrainan armeijan toimintaa.

Sotatoimien kiihtymisestä olisi kaikille osapuolille haittaa mutta Venäjälle myös lyhytnäköistä hyötyä.

Itä-Ukrainan nykyinen sotilaallinen tilanne on Venäjälle epätyydyttävä ja kallis. Venäjällä ei ole suoraa maayhteyttä Krimille. Sen tavoittelu tarkoittaisi sodan laajenemista ja Venäjän pääjoukkojen näkyvää osallistumista taisteluihin.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat