Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kauppakeskusten kisa kiristyy – jääkö Itis jumboksi?

Alan ammattilaiset pitävät keskusten tärkeimpinä piirteinä saavutettavuutta ja saumatonta yhdistymistä ympäristöön.

Pääkirjoitus
 
Tuomas Niskakangas Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on talouden ja politiikan toimituksen uutistuottaja.

Kävelen päivittäin Kalasataman kauppakeskuksen jättimäisen työmaan ohi. Kerta toisensa  jälkeen mieleeni nousee kysymys: mistä tuonne riittää kauppiaita ja asiakkaita?

Kauppakeskusten kilpailutilannetta on pohdittu kaupan alalla tiiviisti. Kisa pääkaupunkiseudun keskusten välillä on käymässä veriseksi viimeistään sitten, kun Kalasataman Redi ja Pasilan Tripla aukeavat lähivuosina.

Näiden suurhankkeiden lisäksi pääkaupunkiseudulla on käynnissä lukuisia uusia hankkeita ja vanhojen keskusten laajennuksia. Nykyisillekään keskuksille ei ole tahtonut riittää myyntiä viime vuosien vaikeassa taloustilanteessa.

Kauppakeskushankkeet nojaavat pääkaupunkiseudun väkiluvun kasvuun. Sitä odoteltaessa osa keskuksista voi kärsiä.

Kalasataman Redin tulevaisuus näyttää nyt valoisalta.

Kauppakeskusten ammattilaiset pitävät nykyään keskusten tärkeimpinä ominaisuuksina saavutettavuutta ja sitä, että ne yhdistyvät saumattomasti ympäröivään asutukseen, työpaikkoihin, ruokakauppoihin ja muihin palveluihin. Nämä avainasiat tuntuvat olevan Kalasataman keskuksessa kunnossa, samoin myöhemmin valmistuvassa Pasilan Triplassa.

Vanhoista toimijoista hyvässä iskussa ovat Leppävaaran Sello ja Helsingin keskustan Forum, joiden myyntiluvut ovat kasvaneet.

Helsingin keskustan kauppakeskuksista Kamppi pärjäilee, mutta uusittua Citycenteriä asiakkaat eivät ole löytäneet. Espoossa Iso Omena hakee potkua länsimetrosta ja Matinkylän alueen kasvusta. Tapiolan keskusta uusiutuu mutta jää pahasti Ison Omenan ja Sellon puristuksiin.

Vantaalla Myyrmanni on hiipunut hitaasti, ja Kivistöön suunnitteilla olevan hankkeen menestystä monet epäilevät.

Yksityisautoilijoihin tukeutuva Jumbo ei ole uusimpien trendien mukainen kauppakeskus. Jumbon myynti taantui viime vuonna, mutta se pysyi niukasti ykkösenä Sellon ja Itiksen edellä.

Kilpailun kiristyessä tiukoille voi joutua oma kestosuosikkini Itis. Sen myyntiluvut ovat jääneet uudistuksesta huolimatta kauas huippuvuosista. Keskuksen vuokralaiset ovat nurisseet tyytymättömyyttään. Itiksen kävijävirtoja syö se, että päivittäistavarakaupan jätit Prisma ja K-Citymarket sijaitsevat liikenneväylien toisella puolella. Kalasatama ja Herttoniemi vetävät idän euroja puoleensa.

Takavuosien kuningas voi kisan kovetessa olla vaikeuksissa.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat