Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kallis asuminen on kehityksen jarru

Unelma kohtuuhintaisesta vuokra-asunnosta karkaa yhä kauemmas.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Irene Stachon
Helsingin Jätkäsaareen rakennetaan tuhansia uusia asuntoja.
Helsingin Jätkäsaareen rakennetaan tuhansia uusia asuntoja. Kuva: Irene Stachon

Asuntokauppa on alkanut vilkastua tämän vuoden aikana. Usean vuoden ajan patoutunut tarve asunnon vaihtamiseen alkaa purkautua. Ihmiset uskaltavat taas ostaa asuntoja, kun korot ovat matalalla eikä niiden nousua ole näköpiirissä.

Pääkaupunkiseudulla asuntojen hinnat nousevat vastedeskin, koska kysyntä ylittää edelleen tarjonnan. Tähän ei ole odotettavissa isoa muutosta. Uusia asuntoja rakennetaan aiempaa vilkkaammin varsinkin pääkaupunkiseudulla ja Tampereella.

Asuntomarkkinoilla on jo pitempään ollut menossa alueellinen eriytyminen, jolla on pitkälle ulottuvia seurauksia. Pääkaupunkiseudun hintakehitys kulkee omassa tahdissaan. Muissa kasvukeskuksissa asuntojen hinnat nousevat myös. Muualla maassa ne sen sijaan laskevat.

Tästä seuraa varallisuuden uusjako, joka vaikuttaa tuleviinkin sukupolviin. Asunto on monen suomalaisen ainoa sijoituskohde ja elinikäisen säästämisen tuoma saavutus.

Taantuvilla alueilla asuville voi tulla järkyttävänä yllätyksenä, että omakotitalosta ei saa edes omiaan pois tai talo ei mene kaupaksi. Miten sitten muutat taajamaan lähemmäksi palveluja siinä vaiheessa, kun kunto ei kestä omakotitalon hoitamista?

Helsingissä vuosikymmeniä omistetun asunnon arvo on voinut kasvaa moninkertaiseksi. Kun perheen kohdalle on osunut näin hyvä onni, vanhemmat pystyvät usein myös tukemaan aikuistuvien lastensa itsenäistymistä omaan asuntoon. Pieneltä paikkakunnalta Helsinkiin opiskelemaan lähtijälle asuntotilanne näyttää nurjat puolensa.

Viime vuosina uusia työpaikkoja on syntynyt ennen kaikkea kasvukeskuksiin. Taantuvalla alueella työttömäksi jääneen voi olla mahdotonta muuttaa työn perässä, jos oma asunto ei mene kaupaksi ja uudessa paikassa asunto on liian kallis. Tarjolla voi olla aiempaa pienempi palkka, ja miten sillä maksaa asunnon?

Unelma kohtuuhintaisesta vuokra-asunnosta karkaa yhä kauemmas, sillä vuokrat nousevat nyt paljon nopeammin kuin asuntojen myyntihinnat. Yksiön keskivuokra on Helsingissä jo 640 euroa.

Ero alkoi kasvaa voimakkaasti kolmisen vuotta sitten nimenomaan kasvukeskuksissa. Kalliit vuokrat ovat myös yksi syy siihen, että yhä useampi päätyy ostamaan asunnon.

Hallitus on ilmoittanut tärkeimmäksi tavoitteekseen työllisyysasteen nostamisen. Työllisyyden parantaminen on kuitenkin vaikeaa, jos samalla ei puututa asuntomarkkinoiden ongelmiin.

Hallitus pohtii nyt asuntokaupan varainsiirtoveron poistamista. Uudistus voisi joidenkin kohdalla helpottaa asunnon ostamista, mutta se ei korjaa isompia ongelmia.

Merkittävämpi muutos olisi, että asuntopolitiikasta ja kaavoituksesta päätettäisiin kasvukeskuksissa ja niiden ympäryskunnissa seudullisesti.

Tarvittaisiin myös selkeä näkemys siitä, halutaanko alueellista liikkumista tukea vai ei. Nyt asuntomarkkinoiden jäykkyydet jarruttavat talouden rakennemuutosta.

Hallituksen olisi myös syytä pohtia vakavasti nykyisen asumistukimallin toimivuutta. Asumistukia saa jo yli 800 000 ihmistä eli peräti 15 prosenttia väestöstä. Asiantuntijoiden mukaan asumistuki ruokkii osaltaan vuokrien nopeaa kasvua.

Kela maksoi asumistukia viime vuonna 1,7 miljardia euroa, ja rahat tulevat suoraan valtion kassasta. Menot kasvoivat 14 prosenttia edellisvuodesta. Summa ei ole ihan mitätön myöskään valtion velkaantumisen näkökulmasta.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat