Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Neuvottelupöydistä lisää veronkevennyksiä

Kilpailukykysopimuksen ulkopuolella ovat vielä apteekki-, ict- ja rahoitusalan liitot.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Työmarkkinaosapuolten kesäkuussa allekirjoittama kilpailukykysopimus, tuttavallisemmin kiky, voi tuoda mukanaan lisää veronkevennyksiä noin sadan miljoonan euron verran, mikäli sopimuksen kattavuus vielä kasvaa nykyisestä.

Kiky pyrkii nimensä mukaisesti kohentamaan yritysten kilpailukykyä ja siten myös talouskasvua sekä työllisyyttä. Palkansaajilta se leikkaa lomia ja ansioita, mutta toisaalta veronkevennykset lisäävät ostovoimaa.

Kilpailukykysopimukseen liittyvät työ- ja virkaehtosopimusneuvottelut on pääosin käyty, mutta muutamilla aloilla ne ovat yhä kesken. Kesälomien jälkeen neuvotteluja on jälleen käynnistelty. Niillä alkaakin olla jo kiire, sillä aikaa on vain elokuun lopulle.

Hallituksen mukaan sopimuksen kattavuus on nyt noin 87 prosenttia, mikä riittää 415 miljoonan euron veronkevennyksiin. Elo–syyskuun vaihteen budjettiriihessä hallitus arvioi, kattaako sopimus vaaditut 90 prosenttia palkansaajista, jolloin verotus kevenisi aiemman ilmoituksen mukaisesti 515 miljoonaa euroa.

Kilpailukykysopimuksen ulkopuolella ovat vielä muiden muassa apteekki-, ict- ja rahoitusalan liitot. Näistä rahoitusala edustaa suurinta osaa kattavuudesta puuttuvista prosenteista ja farmasia pienintä.

Toiveikkuus sovun synnystä vaihtelee eri osapuolten välillä, mutta ainakin sitä vielä tavoitellaan kaikilla kolmella alalla. Tapaamisia on jo ollut lomien jälkeen, ja niitä on sovittu myös alkavalle viikolle.

Osa kiistakysymyksistä on vanhempaa perua, eikä niitä löydy varsinaisen kilpailukykysopimuksen asialistalta.

Esimerkiksi pankkialalla sopimusta on jarruttanut kiista lisäeläkkeistä, jotka kuuluvat työnantajan mukaan kilpailukykysopimuksen ulkopuolelle.

Tietoliikennealalla kompastuskivenä on pitkään ollut vuokratyövoiman käyttö. Kiistaa on myös siitä, minkälaisia tietoja saa antaa luottamusmiehille.

Apteekkialalla avoinna on enää lähinnä se, miten kilpailukykysopimuksen 24 tunnin vuosittainen työajan pidennys toteutetaan. Farmaseutit ovat vaatineet pidennyksen muuttamista määräaikaiseksi.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat