Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Putin korvaa neuvonantajia käskyjen toimeenpanijoilla

Vladimir Putinin lähipiiriin vuosikymmeniä kuuluneen kansliapäällikön ero oli jatkoa puhdistuksille, joissa avainpaikoille nousee kuuliaisia sotilaita.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Kerrottuaan viime keskiviikkona välikohtauksesta Krimin niemimaalla Venäjän presidentti Vladimir Putin myönsi perjantaina lähipiiriinsä vuosikymmeniä kuuluneelle kansliapäällikölleen eron. Yhteistä tapahtumille oli ainakin se, että ne olivat ilmeisesti pitkälle lavastettuja.

Krimillä ei ole löydetty uskottavaa näyttöä väitetystä Ukrainan erikoisjoukkojen iskusta, eikä kansliapäällikkö Sergei Ivanovin televisioidun eroilmoituksen vapaaehtoisuus ollut kovin vakuuttavaa. Molemmat tapaukset herättivät kysymyksiä Putinin todellisuuden yhteydestä niin sanottuun arkitodellisuuteen.

Kremlissä videoidussa tilaisuudessa Putin kiitti vanhaa KGB-kollegaansa tehdystä työstä ja Ivanov kiitti presidenttiä saamastaan arvostuksesta.

Ivanovia vastapäätä istui uusi kansliapäällikkö Anton Vaino, joka on herättänyt hyvin vähän huomiota noustessaan presidentin hallinnossa protokollapalvelujen kautta Ivanovin alaisuuteen.

Virossa ja Suomessakin Vainon nimi kyllä resonoi. Hänen isoisänsä Karl Vaino oli neuvostovallan loppuvuosina Viron kovaotteinen ja perusteellisesti vihattu kommunistijohtaja.

Ivanovin erolle etsittiin viikonvaihteen aikana lukuisissa kommenteissa perimmäistä syytä, mutta varsinaista tietoa tämän tai useiden muidenkaan Putinin päätösten taustoista on vaikea löytää.

Yksi selitys, joka ei sulje muita pois, on pelote. Antamalla potkut yhdelle lähimmistä avustajistaan Putin osoittaa, ettei kukaan ole turvassa. On kuitenkin epäselvää, tarvitsiko kukaan lähipiirissä siitä vielä muistutusta.

Ivanovin pudottaminen sisäpiiristä noudatti kaavaa, jonka yhtenä alkuna voi pitää Venäjän rautateiden johtajan Vladimir Jakuninin eroa tai potkuja vuosi sitten. Sen jälkeen Putin on vaihtanut joukon turvallisuuden ja hallinnon johtajina olleita pitkäaikaisia työtovereitaan nuoriin alaisiin, joista monet ovat palvelleet presidentin henkivartijajoukossa.

Venäjällä johtopäätös on se, että Putin vaihtaa omasta asemastaan tietoisia neuvonantajia tottelevaisiin käskyläisiin. Se tuskin parantaa presidentin saamien neuvojen ja tiedon laatua.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat