Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ulkopolitiikan valmisteluun tarvitaan yhteistoimintaa

Toimintatapoja on syytä arvioida, kun ulkopolitiikan aloite aiheuttaa epäselvyyttä Suomen roolista.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Tärkeä hanke sotilaslentojen aiheuttamien vaaratilanteiden vähentämiseksi Itämerellä on saanut poikkeuksellisia ulottuvuuksia, kun Venäjä on esittänyt omia neuvottelualoitteitaan presidentti Sauli Niinistön tekemään ehdotukseen vedoten (HS 14.8.). Suomi on joutunut torjumaan vaikutelmaa, että se olisi osallinen Venäjän hankkeessa, joka on tulkittu yritykseksi heikentää Naton yhtenäisyyttä.

Elokuun alussa Venäjä ehdotti Itämeren maille kahdenkeskisiä neuvotteluja turvallisuudesta ja viittasi Niinistön presidentti Vladimir Putinille tekemään ehdotukseen transpondereiden eli tunnistimien käytöstä Venäjän sotilaskoneissa Itämerellä. Nato-maat ovat sorvaamassa yhteistä kantaa lentoturvallisuuteen.

Hankkeella voi olla myönteinen loppu, mikäli Venäjä todella muuttaa ilmavoimiensa käytäntöjä, mutta Suomessa se jättää jälkeensä tärkeitä kysymyksiä ulkopolitiikan valmistelusta. Toimintatapoja on syytä arvioida, kun ulkopoliittinen aloite aiheuttaa epäselvyyttä.

Niinistön Putinille tekemää ehdotusta ei tiettävästi valmisteltu ulko- ja puolustusministeriöissä. Presidentin kansliassa on paljon osaamista mutta vähän väkeä. Laajemmassa valmistelussa ehdotus olisi voitu kytkeä aiempiin lentoturvallisuushankkeisiin Venäjän kanssa kansainvälisissä järjestöissä.

Perustuslain mukaan Suomen ulkopolitiikkaa johtaa tasavallan presidentti yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa. Yhteistoiminta on ollut kovassa käytännön kokeessa viime vuosien kriiseissä.

Presidentin johtoasema ulkopolitiikassa on korostunut vahvemmin kuin perustuslain valmistelussa osattiin odottaa. Pääministerin vastuulle perustuslaissa määrätyn EU-politiikan ja ulkopolitiikan raja on samentunut. EU:n päätökset säännöllisten huippukokousten kiellosta ja muista Venäjään kohdistuvista pakotteista sekä pakolaiskriisin seuraukset vaikuttavat myös presidentin toimintaan.

Vaativana aikana on tärkeää, että yhteistoiminta on huolellista. Valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittisen valiokunnan (utva) on syytä toimia roolinsa mukaisesti ulkopolitiikan yhteisen valmistelun ja informoinnin varmistajana.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat