Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poliitikkoja näkyvissä!

Kesäkokoukset ovat vaalikampanjointia keskellä vaalikautta.

Pääkirjoitus
 
Juha Akkanen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on pääkirjoitustoimittaja.

Loppukesän ja alkusyksyn merkit ovat käsillä: ravustuskausi alkaa, syksyn sato kypsyy, työläisampiaiset pörräävät toimettomina – ja poliitikot parveilevat maakuntakaupungeissa.

Juuri tällä ja ensi viikolla on monin paikoin hyvät mahdollisuudet tehdä havaintoja valtakunnallisista uutisista tutuista eturivin poliitikoista.

Alkuviikosta kokoomuksen ministeriryhmä oli koolla Jyväskylässä ja Tampereella ja vihreiden eduskuntaryhmä Kalajoella. Parhaillaan Sdp:n eduskuntaryhmä on koolla Raumalla ja Turussa.

Ensi viikolla keskustan eduskuntaryhmä kokoontuu Oulussa, kokoomuksen ryhmä Turussa ja Salossa, vasemmistoliiton ryhmä Jyväskylässä ja Rkp:n ryhmä Porvoossa.

Joku voi ihmetellä, miksi jotkin eduskuntaryhmät kokoontuvat peräkanaa kahdessa paikassa samoissa merkeissä.

Se vastaa nykyajan tehokkuusvaatimuksia: jos kerran maakuntiin lähdetään, lähdetään sitten kunnolla.

Kesäkokoukset toteuttavat monta tehtävää samaan aikaan. Edustajat tapaavat puoluetovereitaan pitkän kesäloman jälkeen. Vertaillaan rusketusta ja vaihdetaan kuulumisia: ”Juu, Savonlinnan oopperajuhlilla oltiin, totta kai, ja Porin Suomi-Areenassa.”

Kesäkokouksissa on toki hieman asiaakin. Hallituspuolueet varautuvat loppukesän budjettineuvotteluihin ja evästävät omia ministereitään. Oppositiopuolueet keskittyvät arvostelemaan hallituksen menneitä ja tulevia tekemisiä.

Tärkein funktio taitaa kuitenkin olla julkisuus. Siksi muutama puolue jakaa kokouksensa kahdelle paikkakunnalle.

Eikä hyötyajattelu jää siihen. Ensimmäisen kokouspäivän iltana kansanedustajat ja ministerit jalkautuvat ympäri maakuntaa. Erityisen haluttuja ovat tietenkin ministerit, joita ei muuten näe paljon muualla kuin televisiossa. Jos valtakunnallista uutiskynnystä eivät kaikki kokoukset ylitäkään, maakunnallisen uutiskynnyksen nyt joka tapauksessa.

Lisäksi paikallisille äänestäjille voi syntyä mielikuva – oikea tai väärä –, että valtakunnallisen tason poliitikot ovat kiinnostuneita myös kyseisen alueen asioista. Vastuu on kuulijalla. Aika monta toritapahtumaa seuranneena tunnustan, että poliitikkoja käy välillä sääliksi.

Kesäkokoukset ovat siis vaalikampanjointia keskellä vaalikautta. Kuten Pertti Salolaisen vanha iskulause kuului: ”Tavattavissa vaalien välilläkin”.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat