Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Trumpin puheiden viha jättää vaarallisen perinnön

Vihanlietsonta Trumpin puheissa myrkyttää Yhdysvaltain ilmapiiriä myös presidentinvaalien jälkeen.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Tämän viikon alussa Yhdysvaltojen republikaanisen puolueen presidenttiehdokas Donald Trump sääti taas kerran kampanjaansa asiavetoisemmaksi. Käänne ei ollut kestävä. Maahanmuuton keskeyttäminen epävakaista maista ja ideologiset pääsykokeet maahanmuuttajille ovat Trumpin mittakaavalla niin normaaleja hankkeita, että hänen Ohiossa maanantaina pitämäänsä puhetta kuvattiin lähes vakavaksi.

Millään muulla mittakaavalla niin ei sanottaisi puheesta, jossa johtavan suurvallan presidentinvaalien ehdokas esittää muun muassa vieraan valtion öljykenttien valtaamista. Trump on kuitenkin tehnyt laittomien toimien ehdottamisesta normaalia ainakin omassa kampanjassaan. Sillä on pitkäaikaisia seurauksia.

Arvioissa on korostettu, kuinka tärkeä merkitys vailla korkeampaa koulutusta olevalla työväestöllä on Trumpin kampanjan menestykselle. Trump antaa helposti ymmärrettäviä vastauksia nykymaailman herättämään pelkoon ja vihaan väestönosalle, joka muuten tuntee itsensä uhatuksi ja unohdetuksi.

Viime viikkoina Trumpin esiintymisissä ei kuitenkaan enää ole ollut kyse vain yrityksistä saada lisää kannatusta marraskuun alussa pidettävien presidentinvaalien voittamiseksi. Puheilla on merkitystä myös siinä nyt todennäköiseltä näyttävässä tilanteessa, jossa Trump häviäisi vaaleissa Hillary Clintonille.

Edellisen normalisointiyrityksen jälkeen toissa viikolla Trump sanoi vapaan aseenkanto-oikeuden kannattajille, että näillä on ehkä keinot estää Clintonia nimittämästä vapaata aseenkanto-oikeutta vastustavia tuomareita. Viime viikolla Trump kutsui Clintonia ja presidentti Barack Obamaa terroristijärjestö Isisin perustajiksi ja tärkeimmiksi pelaajiksi.

Trump lietsoo raivoisaa Obaman ja Clintonin vastaista vihaa ja myös valmiutta väkivallan käyttöön. Hänen yleisönsä ei paljon yllytystä kaipaa. Trump ei enää ainoastaan pohjusta itselleen vaalivoiton mahdollisuutta vaan luo myös ilmapiiriä tappion varalle.

Viikon edetessä Trump siirsi maltillisen esiintymisen kannattajat syrjään kampanjaorganisaatiossaan.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat