Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Luvassa hiljainen työmarkkinasyksy

Useimmilla aloilla sopimukset ovat voimassa ensi vuoden syksyyn.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Leif Rosas
Kilpailukykysopimus allekirjoitettiin lopulta kesäkuussa. Se työllisti sekä hallitusta että työmarkkinajärjestöjä lähes vuoden ajan.
Kilpailukykysopimus allekirjoitettiin lopulta kesäkuussa. Se työllisti sekä hallitusta että työmarkkinajärjestöjä lähes vuoden ajan. Kuva: Leif Rosas

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallituksella riitti kiireitä ensimmäisenä toimintavuotenaan. Hallitus työllisti koko vuodeksi paitsi itsensä myös työmarkkinajärjestöt.

Ensin tuli uhkaus niin sanotuista pakkolaeista, joita ay-liike vastusti kaikin tavoin, muun muassa osoittamalla mieltään Helsingin Rautatientorilla.

Sitten olivat neuvottelut työmarkkinaratkaisusta eli kilpailukykysopimuksesta. Niitäkin käynnisteltiin puolenkymmentä kertaa ennen kuin alkoi näyttää siltä, että sopimuksesta saattaisi sittenkin tulla jotain. Sopimus päästiin allekirjoittamaan vasta kesäkuun puolivälissä. Vaikutusvaltainen Metalliliitto hyväksyi alakohtaisen sovelluksen omiin sopimuksiinsa viimeisten joukossa.

Neuvottelut ovat yhä kesken muun muassa farmaseuteilla, rahoitusalalla ja ict-alalla. Pääministeri Sipilä on antanut vielä neuvotteleville liitoille aikaa tulla mukaan sopimukseen hallituksen budjettineuvotteluihin eli elo–syyskuun taitteeseen asti.

Budjettineuvotteluissa hallitus päättää, minkä suuruinen veroale palkansaajille tulee. Veroale muotoiltiin kolmiportaiseksi: sen suuruus riippuu siitä, kuinka kattava sopimuksesta tulee. Nyt ollaan kakkosportaalla, mutta nousu ylimmälle portaalle eli tuntuvimpiin veronkevennyksiin on vielä mahdollisuuksien rajoissa. Kilpailukykysopimus kattaa nyt 87 prosenttia palkansaajista. Jos kattavuus kasvaa 90 prosenttiin, veronkevennyksiin tulee vielä sadan miljoonan euron lisäpotti.

Kilpailukykysopimus on siinä mielessä poikkeuksellinen työmarkkinasopimus, että työntekijöiden etuja heikennetään. Vuosittaista työaikaa pidennetään noin kolmella päivällä ilman vastaavaa palkanlisää.

Talven aikana oli vireillä toinenkin jättiprojekti, SAK:n ja STTK:n liittojen sulautuminen uudeksi keskusjärjestöksi. Hankkeesta katosi virta kevättalven aikana. Mahdolliseen seuraavaan yritykseen menee vielä aikaa.

Hektisen vuoden jälkeen työmarkkinoilla on luultavasti tiedossa rauhallisempi jakso. Useimmilla aloilla sopimukset ovat voimassa ensi vuoden syksyyn asti. Työnantajia tosin pelottaa, miten Auto- ja kuljetusalan työntekijäliiton AKT:n neuvottelut ensi talvena sujuvat. Myös rakennusalalla ja elintarviketeollisuudessa neuvotellaan talvella. Ja aina tulee esiin jotain yllättävää.

Järjestöjen pitäisi vielä sopia uudesta palkankorotusmallista eli niin sanotusta Suomen mallista. Siitä on tulossa jonkinlainen versio Ruotsin palkkamallista. Suunnitellussa mallissa kilpailulle alttiit vientialat määrittelisivät palkankorotuksille katon. Sen tarkemmin asiaa ei ole vielä puitu. Työ on aloittamatta, eikä kellään tunnu olevan selvää kuvaa siitä, mitä haetaan. Ratkaisematta on muun muassa se, miten käy yksityisten palvelualojen ja julkisen sektorin ansiokehityksen.

Vientivetoiseen malliin pitäisi siirtyä ensi vuoden syksyllä. Metsäteollisuus avaa pelin. Alan työnantajaliitto irtaantui keväällä Elinkeinoelämän keskusliitosta, joten työmarkkinat ovat kaiken aikaa jonkinlaisessa käymistilassa.

Vaikka keskitetyt tuloratkaisut on muodollisesti hylätty ja sopimukset neuvotellaan alakohtaisesti, liittojen ja keskusjärjestöjen välistä koordinaatiota tarvitaan – ainakin SAK:n uuden puheenjohtajan Jarkko Elorannan mielestä. Pelkona lienee, että ilman koordinaatiota jotkin liitot lipeävät rintamasta ja vaativat muita suurempia korotuksia. Silloin palkankorotuksista saattaa tulla kilpajuoksu vuosien 2007–2008 neuvottelujen tapaan. Moni potee yhä tuolloin syntynyttä traumaa.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat