Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuntaliitoskeskustelu palasi Keski-Uudellemaalle

Viime vaalikaudella Keski-Uudellemaalle puuhattiin kuntaliitosta, jotta metropolihallinto ei toteutuisi. Nyt käydään keskustelua pienemmästä liitoksesta, koska maakuntahallinto on toteutumassa.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Viime vaalikaudella mahdolliset kuntaliitokset hallitsivat keskustelua monella paikkakunnalla. Vaikka nyt sote- ja maakuntauudistukset ovat vieneet huomion, liitokset tekevät paluuta otsikoihin.

Tuorein esimerkki on Järvenpään kaupunginjohtajan Erkki Kukkosen ja Tuusulan kunnanjohtajan Hannu Joensivun ulostulo, jossa he ehdottivat kuntien yhdistämistä (Keski-Uusimaa 17.8.). Puheenvuoro on herättänyt laajaa keskustelua sekä puolesta että vastaan.

Viime vaalikauden suuren kuntauudistuksen tunnelmissa peräti kahdeksan Keski-Uudenmaan kuntaa käynnisti selvityksen 240 000 asukkaan kaupungin muodostamisesta alueelle. Tarkoituksena oli torjua sekä Uudellemaalle kaavailtu metropolihallinto että liitokset Vantaan tai Helsingin kanssa. Hanke lopahti, kuten niin moni muukin viime vaalikauden hallinnollinen ponnistus.

Nyt etenevä sote- ja maakuntahanke vaikuttaa kuntien päättäjistä paljon uskottavammalta, joten pohdinta kuntien tulevasta roolista on käynnissä. Järvenpään ja Tuusulan johtajat ovat tulleet siihen tulokseen, etteivät kunnat selviä tulevista tehtävistään ja pääomakuluistaan, kun sote-uudistus vie suuren osan rahoituksesta. Liitos avaisi uusia mahdollisuuksia myös maankäyttöön radanvarren hyvien liikenneyhteyksien varrella.

Asetelmassa on tahatonta komiikkaa.

Aiempaa suurkuntaliitosta vietiin eteenpäin, jotta metropolihallinto ei toteutuisi. Nyt pienemmän liitoksen perusteena olisi se, että maakuntahallinto on toteutumassa.

Keskustelu on kuitenkin paikallaan. Kuntien tehtävät ja budjetti muuttuvat lähivuosina rajusti. Joka kunnassa on pohdittava, mihin voimat riittävät.

Kunnat ovat muuttumassa suurista sosiaali- ja terveydenhuollon palvelukoneista sivistystoimijoiksi sekä alueensa elinvoiman kehittäjiksi. Eri puolilla maata keinot näistä tehtävistä selviämiseksi ovat hyvin erilaiset.

On kuntia, joiden tehtävä on koulujen ylläpito, mutta varsinkin Uudellamaalla kunnille lankeaa suuri vastuu myös uusien hyvien asuinympäristöjen luomisesta ja talouden uudistumisesta.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat