Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsin palloiluilo on raikasta

Ruotsi meni hurmioon maajoukkueensa olympiamenestyksestä jalkapallossa. Otsikot eivät kertoneet erityislaji naisjalkapallosta tai naispelaajista. Jalkapallo on naapurissa jalkapalloa.

Pääkirjoitus
 
Elina Kervinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n Skandinavian-kirjeenvaihtaja

Ruotsi olympiafinaaliin jalkapallossa! Uutishälytys toisensa perään piippasi puhelimessa viime viikolla, kun ratkesi, että sinikeltaiset taistelisivat kullasta Riossa.

Ruotsin viestimet sekosivat: suuria kansikuvia, kiljuvia otsikoita, aukeamittain perusteellisia jalkapalloanalyyseja. Niitä oli ollut tarjolla jo viikkoja.

Lotta Schelin, Nilla Fischer, Kosovare Asllani – siinä sankareita.

Kyse on Ruotsin naisten jalkapallojoukkueesta. Sen menestys on historiallista länsinaapurin tilastoissa. Viimeksi sinikeltaiset miehet tai naiset olivat olleet lajin olympiafinaalissa vuonna 1948, jolloin miehet ottivat kultaa. Nyt oli siis syytä iloita. Myös, kun tulos oli hopea.

Suomalaisin silmin naisten jalkapallon synnyttämä hurmio oli raikasta. Raikas on myös tapa, jolla otteluista raportoidaan Ruotsissa: jalkapallo on jalkapalloa, menestys menestystä ja mokat mokia. Harvat otsikot kertovat erityislaji naisjalkapallosta tai naispelaajista.

Ruotsi meni olympiafinaaliin! Ruotsi hävisi. Ruotsi sai hopeaa jalkapallossa!

Se, kutsutaanko peliä naisjalkapalloksi vai jalkapalloksi, on pikkuasia. Kieli kertoo silti suurempaa tarinaa pelaajien ja pelin arvostuksesta. Ruotsissa arvostusta on ehtinyt kertyä, sillä naisten maajoukkue on menestynyt verraten hyvin jo kymmeniä vuosia, toisin kuin Suomessa.

Niin kotimaan sarjaa kuin ulkomaanpelejäkin seurataan hartaasti. Toimittajien asiantuntemus on kova. Riksidrottsförbundetin mukaan jalkapallo on naisten ja tyttöjen suosituimpia seuralajeja.

Naisia on tavan takaa myös selostajina tai asiantuntijoina arvokisojen jalkapallostudioissa. Usein useampia kuin yksi, kuten Ranskassa pelattujen miesten EM-kisojen aikana.

Suomessa sellainen herättää vielä kummastusta. Kun kokenut valmentaja ja jalkapalloasiantuntija Marianne Miettinen oli kutsuttu kisastudioon EM-kisojen aikana, Ylen palautelaatikko täyttyi arvostelusta. ”Miksi joku nainen on äänessä kesken pelin. Kommentaattorit studioon. Todella ärsyttävää”, referoi Yle yhtä esimerkkiä.

Ruotsissakaan naisten arvostus ei toki näy kaikessa. Taannoisten tilastojen mukaan maan pääsarjassa pelaava nainen ansaitsi kuukaudessa keskimäärin vajaat 1 200 euroa, kun pääsarjassa pelaavan miehen palkka oli runsaat 6 400 euroa. Selitys on tavattu löytää katsoja- ja sponsorimääristä eli pelien keräämistä tuloista. Muutos näissä rakenteissa on hidasta. Menestys Riossa antaa kuitenkin toivoa siitä, että ehkä vielä joskus pallonaisetkin elävät palkallansa.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat