Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Erdoğan ja Gülen ovat samaa puuta

Presidentti Erdoğan syyttää Fethullah Güleniä heinäkuun kaappausyrityksestä. Miehiä kuitenkin yhdistävät menneisyys ja menetelmät vastustajien vaimentamisessa.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Charles Mostoller / Reuters
Nykyisin maanpaossa asuva uskonoppinut Fethullah Gülenillä on paljon yhteistä Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin kanssa. He ovat kuitenkin kasvaneet erilleen, toistensa kilpailijoiksi.
Nykyisin maanpaossa asuva uskonoppinut Fethullah Gülenillä on paljon yhteistä Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin kanssa. He ovat kuitenkin kasvaneet erilleen, toistensa kilpailijoiksi. Kuva: Charles Mostoller / Reuters

Aika harvoissa kommenteissa enää epäillään, että Turkissa 15. heinäkuuta tehty sotilasvallankaappausyritys olisi ollut hallituksen järjestämä lavastus. Kyseessä oli aito asevoimien yritys syrjäyttää vaaleilla valittu hallitus. Yksimielisyys kuitenkin vähenee, kun arvioidaan Fethullah Gülenin johtaman islamilaisen uskonnollisen liikkeen osuutta tapahtumissa.

On helppo nähdä, että Gülenin Hizmet-liikkeellä olisi voinut olla vähintään kaappausyritystä tukeva rooli. Maanpaossa Yhdysvalloissa elävän Gülenin verkostot ovat tavoitelleet yhteiskunnallista ja poliittista valtaa Turkissa – eivätkä ole aina kaihtaneet keinoja. Lisäksi Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin ja Gülenin kumppanuus kääntyi lopullisesti vihanpidoksi kolme vuotta sitten.

Siitä on kuitenkin aika pitkä matka Erdoğanin kaappausyrityksen jälkeen toistamaan väitteeseen, että Gülen, terrorijärjestö Isis ja kurdien terrorijärjestö PKK ovat kaikki yhtä ja samaa organisaatiota. Se kuulostaa pikemminkin perustelulta, jonka varaan voi halutessaan rakentaa näytösoikeudenkäyntejä entisen Neuvostoliiton malliin. Kuka tahansa vastustaja on silloin terroristi tai vieraan vallan agentti.

Kaavaan kuuluu, että vaarallisimmiksi vihollisiksi julistetut henkilöt ovat entisiä lähimpiä liittolaisia ja ystäviä. Erdoğan ja Gülen ovat kasvaneet erilleen, mutta heidät on veistetty samasta puusta.

75-vuotias Gülen on Erdoğania vanhempi ja kotoisin Itä-Turkista. Erdoğan taas vietti nuoruutensa Istanbulissa. Molemmille uskonnollisuus on kodin perintöä.

Sekä Erdoğanin että Gülenin tärkein tavoite on ollut Turkissa uskonnon roolia tiukasti rajoittavan perustuslain haastaminen järjestelmän sisältä.

Kasvattaessaan tukeaan kansanliikkeeksi Gülen on painottanut uskonnollisen hyveellisyyden ohessa koulutusta, menestystä yhteiskunnan avaintehtävissä ja vapaata markkinataloutta. Erdoğan vuorostaan valitsi politiikan tien. Sunnimuslimien uskovaisten maailmanlaajuinen yhteisö eli umma on useiden arvioiden mukaan hänelle tärkeä.

Ero näkyy käytännössä muun muassa Erdoğanin tukena eri arabimaissa toimivalle muslimiveljeskunnalle ja siihen kytköksissä olevalle palestiinalaisten Hamas-järjestölle. Gülen puolestaan vastusti Turkin ja Israelin välirikkoa vuonna 2010. Suhteet normalisoitiin tänä kesänä.

Edetessään Erdoğan ja Gülen ovat kohdanneet Turkin armeijan, joka on tähän asti pitänyt itseään Turkin tasavallan perustajan Mustafa Kemal Atatürkin ajatuksia ilmentävän perustuslain vartijana. Toisena päävastustajana ovat olleet maallisuuden perinnettä vaalineet puolueet, jotka vuorottelivat riitaisina vallassa, kunnes Erdoğanin osittain islamistitaustainen Oikeus- ja kehityspuolue AKP sai vaaleissa murskavoiton vuonna 2002.

Vallassa Erdoğan ehti järjestää yhdessä Gülenin kanssa laajoja armeijan ja muiden otaksuttujen vastustajien puhdistuksia ennen miesten välirikkoa vuonna 2013. Nyt puhdistusten kohteena on kuka tahansa, jota hallitus pitää osana Hizmet-liikettä.

Yksi Turkin hallituksen keskeisistä väitteistä on, että güleniläiset ehtivät ottaa haltuunsa avaintehtävät armeijassa ja johtivat kaappausta. Erdoğan on kuitenkin jo aiemmin puhdistanut upseeristoa myös väitetyistä Gülenin liittolaisista.

Nyt Erdoğan vaatii muutakin maailmaa tuomitsemaan Gülenin kannattajat terroristeina. Siihen näyttö ei riitä, vaikka Erdoğan on vaaleilla valittu – toisin kuin Gülen.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat