Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjän talous pysyy Putinin tarpeiden vankina

Uudistukset Venäjän taloudessa ovat olleet hitaita. Maa turvautuu nyt omaisuuden myynteihin ja kahteen suureen rahastoonsa.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Venäjän toimet Ukrainan rajalla todistavat presidentti Vladimir Putinin viime vuosina pitämät puheet katteettomiksi.

Putin on luvannut, että huomio suunnataan Venäjän talouden vaikeuksien voittamiseen, talouden monipuolistamiseen ja budjettivajeen kutistamiseen. Näin ei kuitenkaan ole tapahtunut. Venäjän talous kulkee ylös ja alas sen mukaan, miten energian hinta muuttuu. Näytöt kansantalouden tuottavuuden kehittämisestä ja monipuolistamisesta ovat yhä vähäisiä.

Venäjän kirkasjärkisimpiin talouden tuntijoihin kuuluva keskuspankin pääjohtaja Elvira Nabiullina arvioi kesällä, että maan talous päätyy keskipitkällä aikavälillä noin kahden prosentin kasvuun. Olennaista näkemyksessä ei ole se, onko prosenttilukema yksi vai kaksi, vaan se, että Nabiullinan mukaan takavuosien jyrkän kasvun aikaan ei ole paluuta. Se tarkoittaa, että matalalla roikkuvia hedelmiä ei enää ole. Pitäisi pinnistää ylemmäs.

Näin ei kuitenkaan tehdä. Venäjä taivaltaa taantumassa, ja bruttokansantuotteeseen suhteutetun vajeen määrä kasvanee tänä vuonna viimevuotisesta. Tilanne ei muutu ensi vuonnakaan, ellei energian hinta lähde jyrkkään nousuun. Nousu edellyttäisi Saudi-Arabialta halua rajoittaa öljyntuotantoaan, ja sopu vaatisi myös Saudi-Arabian, Iranin ja Venäjän yhteistyötä. Nämä kolme maata ovat eri puolilla Syyrian sotatoimissa.

Venäjän tilannetta pahentaa tarve kuluttaa enemmän sotilaallisen iskukyvyn turvaamiseksi. Jos Ukrainan tilanteen kärjistyminen uudelleen vie Venäjän taloutta johonkin suuntaan, niin yhä syvemmälle. Putinin valta tosin saattaa samalla vahvistua.

Tulossa olevat parlamentti- ja presidentinvaalit ovat yksi syy siihen, että kurssin korjaamisen ja säästöjen sijaan Venäjä turvautuu omaisuuden myyntiin ja kahteen suureen rahastoon. Niistä toinen, vararahasto, kuluu näillä energian hinnoilla ja nykyisillä menosuunnitelmilla vähiin ensi vuoden aikana.

Rahat, jotka olisi kannattanut käyttää talouden uudistamiseen, käytetäänkin Putinin vallan pönkittämiseen.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat