Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Olisiko aika kokeilla kannustinloukkuihin jotain aivan uutta?

Malli, josta Suomessa ei kauheasti ole pidetty meteliä on Britannian universal credit, hyvin vapaasti suomennettuna yleistuki, kirjoittaa Anni Lassila.

Pääkirjoitus
 
Anni Lassila Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n taloustoimittaja.

Kannustinloukkujen kimppuun on käyty säännöllisin väliajoin ainakin niin kauan kuin olen ollut toimittajana. Ja se on aika kauan. Silti loukut ovat vain pahentuneet.

Taas on loukkujen purun aika. Elinkeinoelämän keskusliitto ehdotti, että loukut puretaan laskemalla päivähoitomaksua sekä pienentämällä selvästi asumis- ja toimeentulotukea.

Kunpa asia olisi näin yksinkertainen. On itsestään selvää, että loukuista päästäisiin tukia leikkaamalla. Mutta tässä yhteiskunnassa ei ole haluttu suistaa lapsiperheitä (joiden loukut ovat pahimpia) nykyistä suurempaan köyhyyteen.

Toinen ainakin 15 vuotta kuultu hokema on syyttää kannustinloukuista sairaita vuokramarkkinoita. Jo valtaosa Suomen vuokralaisista tarvitsee korkeiden vuokrien takia asumistukea. Se on kieltämättä valtava ongelma sekä julkisen talouden että loukkujen kannalta.

Mutta vuokrat sen kuin nousevat, eikä mikään tunnu avaavan umpikujaa.

Olisiko aika katsella kokonaan uudenlaisia ratkaisuja? Hallitus on päättänyt kokeilla perustuloa. Se voisi vähentää byrokratiaa ja kannustaa töihin. Toisaalta perustulon rahoittaminen kiristäisi jo keskituloisten verotusta rajusti. Kannustavuusongelma siirtyisi todennäköisesti toiseen kohtaan.

Malli, josta Suomessa ei kauheasti ole pidetty meteliä on Britannian universal credit, hyvin vapaasti suomennettuna yleistuki. Kristillisdemokraattien ideoima perustulomalli on sitä lähellä.

Yleistuki yhdistää kaikki tukimuodot yhdeksi könttäsummaksi. Tuen määrä joustaa automaattisesti ansiotulojen mukaan. Jokaisesta ansaitusta punnasta tuki pienenee 65 penceä. Jos tulot vähenevät, tuki nousee automaattisesti.

Työnteko on siis joka tilanteessa kannattavaa. Tuen saaminen edellyttää sitoutumista aktiiviseen työnhakuun. Samalla työvoimapalveluja on vahvistettu. Malli on otettu käyttöön portaittain vuodesta 2013 alkaen, ja alustavat kokemukset ovat hyviä.

Yleistuki poistaa ainakin byrokratialoukun, eli pelon tukien takaisin saamisen hankaluudesta, jos työ jääkin lyhyeksi. Sitä pidetään Suomessakin merkittävänä työllistymisen esteenä. Yksinkertainen aina työntekoon kannustava järjestelmä kuulostaa muutenkin järkevältä.

Käytännössä automaattisesti joustava tuki vaatisi reaaliaikaisen tulorekisterin rakentamista. Automaattisen verotiedon ihmemaassa sen ei luulisi olevan ylivoimainen tehtävä.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat