Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asumistuki on oire, ratkaisu on muualla

Sijoittajien Helsingissä pyytämät vuokrat ovat kuin sattumalta sillä tasolla, jonka toimeentulotuki korvaa kokonaan.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Mikko Stig / Lehtikuva
Helsingissä omistusasuntojen hinnat vaihtelevat paljon enemmän kuin vuokrat. Syy löytynee toimeentulotuen suhtautumisesta asumismenoihin.
Helsingissä omistusasuntojen hinnat vaihtelevat paljon enemmän kuin vuokrat. Syy löytynee toimeentulotuen suhtautumisesta asumismenoihin. Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva

Kenellekään on tuskin yllätys, että moni tarvitsee asunnon vuokran maksuun asumistukea. Ilmiö saa kuitenkin mittasuhteet, kun sen kertoo numeroiden avulla.

Asumistukia maksetaan nykyään Suomessa jo 1,7 miljardia euroa vuodessa. Vuokralla asuvista suomalaisista 60 prosenttia saa tukea jossain muodossa. Tuen saajia oli viime vuodenvaihteessa jo 820 000. Noin 55 000 yksinhuoltajaa tarvitsee asumistukea perheensä asumiseen. Määrät ovat kasvussa (HS 21.8.).

Luvut kertovat yksittäisten ihmisten ja perheiden kohtuuttomasta tilanteesta, mutta myös kansantalouden takia kellojen pitäisi soida. Moni asuu työnteon näkökulmasta väärässä paikassa tai elämäntilanteeseensa huonosti sopivassa asunnossa. Asumisongelmat haittaavat työmarkkinoita ja talouden uudistumista.

Suuret asumistukimenot ovat ongelma myös siksi, että ne vaikuttavat tulonsiirrolta, jossa veronmaksajien rahat kiertävät vuokralaisten kautta asuntosijoittajille.

Ongelmia riittää, ja tarve muutoksiin on ilmeinen. Ennen ratkaisuja pitäisi kuitenkin saada kuva siitä, mistä varsinaisesti on kyse. Yleisen asumistuen tarpeen nopea kasvu on vain oire, mutta varsinaiset syyt ja ratkaisut ovat enimmäkseen muualla.

Asumisen ongelmat koskevat Suomessa eniten pääkaupunkiseutua ja Helsinkiä. Suurista kaupungeista on tullut nykyaikaisessa taloudessa kasvun lähde. Maiden välinen kilpailu on nykyisin kaupunkien välistä kilpailua. Kaupungit houkuttelevat ihmisiä puoleensa, mikä lisää asuntojen kysyntää.

Kysynnän vaikutus näkyy Helsingin sisällä siten, että kaupunginosien erot omistusasuntojen hinnoissa ovat suuret. Hieman yllättäen vuokramarkkinoilla erot ovat pienemmät. Kantakaupungin ulkopuolella vuokrapyynnöt eivät laskekaan yhtä paljon kuin asuntohinnat vaan vuokrat pysyvät koko kaupungin alueella tasaisen korkeina.

Vuokrat eivät siis täysin heijasta omistusasuntojen hintoja. Nopea selitys olisi, että tämä johtuu asumistuesta. Vastauksessa on todennäköisesti perää, mutta se on vain osatotuus.

Ensimmäinen epäilty eli Kelan maksama yleinen asumistuki ei kuitenkaan riitä selittämään ilmiötä. Ylin hyväksytty vuokrataso on Helsingissä niin matala, että vuokrapyyntöä korottava sijoittaja ei saa Kelan asumistuesta lisätuottonsa maksajaa.

Selitys löytynee kuntien maksamasta toimeentulotuesta. Väliaikaiseksi kriisiavuksi tarkoitettu tuki on muuttunut vaivihkaa pysyväksi. Tuki voi korvata vuokran kokonaan maksimiin asti, ja Helsingissä maksimi on selvästi Kelan rajoja korkeampi. Ja kas: sijoittajien pyytämät vuokrat ovat hyvin lähellä toimeentulotuen korvaamia vuokria.

Jos on voimia korjata tukijärjestelmää, tärkeä kohde olisi varsinaisen perusturvan ja sitä täydentävän toimeentulotuen suhde. Nyt painotus on toimeentulotuessa, mikä luo kannustinloukkuja, nostaa vuokria ja on tulonsiirto sijoittajalle.

Kestävä tapa puuttua asuntomarkkinoiden pysyviin ongelmiin on yrittää saada tarjonta ja kysyntä kohtaamaan. Kaavoitetusta tonttimaasta on tullut pullonkaula. Lasku lankeaa niin asunnon ostajalle, vuokralla asujalle kuin asumistuen kustantavalle veronmaksajallekin.

Ratkaisulle tuntuu kuitenkin riittävän vastustajia. Oli kyse kokonaan uudesta asuinalueesta tai vanhan alueen täydentämisestä, jarruvoimaa löytyy sekä kuntalaisista että joistakin yrityksistä. Vaikka rakentaminen kannattelee Suomen haurasta talouskasvua, joku tekee aina tulosta myös sillä, että asuntoja ei rakennetta riittävästi. Ja jokainen maksaa veroina epäkohtien paikkaamista asumistuella.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat