Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poliittinen osallistuminen keskittyy yhä harvemmille

Äänestämisestä on tullut kuluttamista.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Perinteisten puolueiden jäsenmäärä laskee tasaisesti (HS 22.8.). Politiikantutkija Sami Borgin mukaan eduskuntapuolueiden jäsenmäärä on laskenut 1980-luvun alusta vuoteen 2013 mennessä noin 270 000 jäseneen eli kolmannekseen 1980-luvun ajoista.

Merkittävästi on kasvanut vain perussuomalaisten jäsenmäärä.

Luvuista voi päätellä ainakin sen, että kansalaisten sitoutuminen politiikkaan löyhtyy.

Politiikan tekeminen muuttuu ammattimaisemmaksi, ja sitä harjoittavat lähinnä ne, jotka ovat aktiivisia vähintäänkin kunnallispolitiikassa.

Luottamustehtävät kasautuvat. Uusien aktiivien rekrytointi on käynyt yhä vaikeammaksi.

Puolueiden jäsenmäärän väheneminen on yksi osoitus siitä, että suhtautuminen politiikkaan on muuttunut. Puolueisiin ei enää haluta sitoutua samalla tapaa kuin ennen. Mieluummin säilytetään mahdollisuus valinnanvapauteen puolueiden välillä. Ilmiö näkyy sekä vaalituloksissa että mielipidemittauksissa.

Niin sanotut liikkuvat äänestäjät – vaaleista toiseen kantaansa muuttavat ihmiset – ratkaisevat yhä pidemmälle vaalien tulokset. Puolueiden kannatus heilahtelee vaalien välillä aiempaa rajummin.

Puoluekannatuskyselyissä omasta kannastaan – tai ylipäätään äänestämisestään – epävarmoja on vajaat 40 prosenttia vastaajista. Se taas tarkoittaa, etteivät kyselyt välttämättä vastaa mittausajankohdan todellista tilannetta.

Tämä on nähty kaksissa viime eduskuntavaaleissa, kun perussuomalaiset ovat vaalipäivän ääntenlaskennassa päässeet selvästi kannatuskyselyissä ennakoitua parempaan tulokseen.

Poliittisesta osallistumisesta on tullut kuluttamista: äänestäjä haluaa, että poliitikot hoitavat yhteisiä asioita hänen puolestaan. Sen jälkeen asia ei kiinnosta – ennen kuin seuraavat vaalit lähestyvät.

Äänestämistä voisi verrata kaupassa käymiseen: ensin mietitään, mitä ruokaa viikonlopuksi laitettaisiin. Sitten lähdetään ennestään tuttuun kauppaan – ellei kilpailevalla kaupparyhmittymällä ole houkuttelevia viikonlopputarjouksia.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat