Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rakennemuutos näkyy juuri palveluviennissä

Tulevaisuudessa palveluviennin merkitys vain korostuu.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Toisin kuin pääkirjoituksessa (HS 24.8.) väitettiin, palvelujen kasvu ei ole talouden kannalta yhdentekevää rahan taskusta toiseen siirtelyä.

Palveluala ei ole kasvanut pelkillä ulkoistuksilla. Teollisuudesta on 2000-luvulla kadonnut 100 000 työpaikkaa, suurin osa niistä suljettujen tehtaiden mukana. Palvelujen työllisten määrä on kasvanut yli 240 000 henkilöllä.

Ulkoistuspalvelut ovat yksi rakennemuutoksen ilmentymä. Ne parantavat yritysten kilpailukykyä, luovat osansa viennin arvonlisästä sekä kehittävät ja hakevat kansainvälistä kasvua ydinliiketoiminnallaan, joka oli ennen ”pelkkä tukitoiminto”.

Talouden rakennemuutos näkyy erityisen hyvin palveluviennissä. Finanssikriisin jälkeen Suomen palveluvienti ei ole juuri kasvanut, koska tehdasteollisuuden palveluviennistä on kadonnut yli kolmannes. Muiden alojen palveluvienti on kasvanut lähes 70 prosenttia. Samalla tavaraviennin arvo on supistunut yli 15 prosenttia.

Tulevaisuudessa palveluviennin merkitys vain korostuu, ja kuten pääkirjoituksessa todettiin, hyvä niin. Palveluviennistä jää Suomeen lisäarvoa lähes kaksinkertainen määrä tavaravientiin nähden.

Matti Paavonen

pääekonomisti

Palvelualojen työnantajat Palta ry

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat