Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ranskassa tulee tungosta äärioikeiston tontille

Sosialisteilla on presidentinvaaleissa heikko käsi.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Ranskan entinen presidentti, keskustaoikeistoa edustava Nicolas Sarkozy ilmoitti maanantaina pyrkivänsä Ranskan presidentiksi ensi vuoden vaaleissa.

Sarkozyn ilmoitus ei ollut yllätys. Hän ehti jo ottaa kiihtyvään tahtiin kantaa Ranskan tapahtumin kuria painottaen. Esimerkiksi Nizzan terrori-iskun jälkeen Sarkozy kaipasi rajoituksia perusteisiin, joilla Ranskan kansalaisuuden saa.

Sarkozy pidätteli kuitenkin omaa ilmoitustaan voidakseen käyttää mahdollisimman pitkään hyväkseen asemaansa Tasavaltalaiset-puolueen johtajana. Puolueesta on tarjolla muitakin ehdokkaita sisäiseen esivaaliin. Vasta päätöksensä julkistamisen jälkeen Sarkozy joutuu tekemään kampanjatyötään omin voimin.

Hallitusvastuussa olevalla sosialistisella puolueella on vaaleissa heikko käsi. Nykyinen presidentti François Hollande on päätynyt kannatusmittausten mukaan yhdeksi epäsuosituimmaksi Ranskan presidentiksi kautta aikojen.

Hollande ei siis pärjää kilvassa, mutta jos hän lähtee mukaan, häntä ei voi ohittaakaan. Ja ellei lähde, muitakaan ei ole.

Keskustaoikeistossa on montakin halukasta. Suosiomittauksissa on pärjännyt entinen pääministeri Alain Juppé. Mikään kannatusmagneetti hänkään ei ole. Vuonna 2004 hän sai tuomion julkisten varojen väärinkäytöstä.

Sarkozy ja poissa valokiilasta vietetyt vuodet ovat kuitenkin muuttaneet tilannetta. Vanhat asiat ovat unohtuneet, ja Juppé näyttää sähköjänis-Sarkozyn rinnalla ihan valtiomieheltä.

Ensimmäisellä kierroksella keskustaoikeistolle tärkeintä on voittaa sosialistlt ja sosialisteille tärkeintä on voittaa keskustaoikeisto. Tämän parin voittaja päätyy presidentiksi.

Näin käy siksi, että ensimmäisellä kierroksella jatkoon mennee äärioikeiston Marine Le Pen. Toisella kierroksella suuri enemmistö ranskalaisista äänestää ketä muuta tahansa paitsi Le Peniä.

Jos Sarkozy voittaa puolueensa esivaalit, hän ei suuntaa vaalityötään vasemmalle: siellä häntä inhotaan. Sarkozy yrittänee ryöstää ensimmäisen kierroksen paikan itselleen kosiskelemalla niitä, joita epävarmuus ja terrorismi ajavat kohti äärioikeistoa.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat