Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Raha siirtyy kohti terveyspalveluita

Suomeen syntyy lisää vakuutusterveyspalveluita ja terveysvakuutuspalveluita.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Juhani Niiranen
OP-ryhmä avasi ensimmäisen sairaalansa Helsinkiin. Sairaalaketju kasvaa nykyään nimellä Pohjola-sairaalat.
OP-ryhmä avasi ensimmäisen sairaalansa Helsinkiin. Sairaalaketju kasvaa nykyään nimellä Pohjola-sairaalat. Kuva: Juhani Niiranen

Monet yritykset ovat käyttäneet viime vuodet säästämiseen. Toimintoja on trimmattu, ja tulosta on haettu sekä kuluja karsimalla että ulkoistamalla.

Toinen tapa reagoida heikkoihin näkymiin ja kulutuskysynnän puutteeseen on, että omaa toimialaa hieman siirretään. Tästä kelpaavat esimerkeiksi vakuutusyhtiöt ja rahoitusalan yritykset.

Pankki- ja vakuutusalan suuri toimija OP-ryhmä julkisti alkukesällä strategiansa. Sen mukaan OP muuttuu monialayritykseksi. Rahoitus säilyy toimintojen keskiössä, mutta tulevaisuudessa huomattava osa tuloksesta on tarkoitus hankkia terveys- ja hyvinvointipalveluiden myynnistä.

OP-ryhmä avasi Helsingissä ortopediaan keskittyneen sairaalan vuonna 2012. Seuraava Pohjola-sairaala aloitti juuri Tampereella. Lisää on tulossa Turkuun, Ouluun ja Kuopioon. Vakuutusyhtiö Fennia tekee yhteistyötä terveysalan yritysten kanssa. Lähi-Tapiola osti keväällä lisää terveysyhtiö Pihlajalinnan osakkeita. Lähi-Tapiolan omistuksessa on jo neljännes yrityksestä.

Myös yksityiset terveysalan yritykset laajentavat palveluitaan: niillä on jo tarjota muutakin kuin luettelo erikoislääkäreistä ja heidän vastaanottoajoistaan. Ostettavana on monenlaisia kokonaispalveluita ja niiden rahoituksessakin autetaan.

Siirtymä on oikeastaan aika luonnollinen. Nollakorkojen aikana pankit eivät tee lihavaa tulosta rahan ostamisella ja myymisellä. Eikä korkoihin ole odotettavissa muutosta pitkään aikaan. Sijoitusten tuotto on laihaa niin vakuuttajille kuin pankeillekin.

Uusi maksupalveludirektiivi muuttaa alaa. Direktiivin mukaan pankkien on sallittava, että muut myyvät palveluitaan tukeutuen pankkien tarjoamiin palveluihin, kuten pankkitileihin.

Samaan aikaan suomalaiset ikääntyvät. Vanhemmissa ikäluokissa on halua ja taloudellista kykyä hankkia vakuutusluonteisia terveyspalvelutuotteita. Moni laskee saavansa näitä tuotteita käyttämällä siedettävän hintaisen pikaväylän, joka ohittaa julkisen terveydenhoidon.

Toimialaliukuma johtaa muutokseen siinä, mitä asiakkaille myydään. Jos hoito ja korvaus kulkevat käsi kädessä, yritykset pyrkivät tarjoamaan hoitoa, joka minimoi korvaus- ja hoitokulut. Silloin tarjolle tulee sairauksia ennalta ehkäiseviä ja kuntoa ylläpitäviä palvelutuotteita, jotka sijoittuvat vakuutusten ja perinteisten terveyspalveluiden puoliväliin. Näiden tuotteiden hinta voi rakentua entistä yksilöllisemmin: esimerkiksi niin, että asiakkaan terveet elintavat johtaisivat halvempiin maksuihin. Tällöin asiakkaille voidaan tarjota erilaisia älyvakuutuksia, joissa on mukana asiakaan terveystietoja keräävää ja analysoivaa terveysteknologiaa. Tälle apajalle on tulossa Nokiakin. Se osti toukokuussa terveydenhuollon digitaalisia seurantalaitteita valmistavan Withings-yhtiön Ranskasta.

Toimialaliukumassa on takana myös sote-laskelmointia. Tekeillä on valtava sosiaali- ja terveysalan uudistus, joka lisäisi suomalaisten valinnanvapautta hoidossa.

Toimialaansa liu’uttamaan lähtevät laskevat voivansa hyötyä kahta kautta. Ensimmäinen tapa on, että sote-uudistus tarjoaa yksityisille palvelujen tarjoajille uusia liiketoimintamahdollisuuksia. Moni alan toimija on myös laskenut, että sote-uudistus epäonnistuu ja edessä on hässäkkä. Silloin vakuutusyhtiöiden tarjoamille, rahoitukseltaan ja toiminnaltaan suoraviivaisille vakuutustyyppisille palvelutuotteille saattaa olla kysyntää. Eli siivu olisi tarjolla, onnistuipa sote tai ei.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat