Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Taloutta ei pitäisi virittää sormituntumalta

Ideoita ei kannattaisi paimentaa eteenpäin ennen kuin on tutkittu ja hutkittu.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Suomalaiset taloustutkijat ovat yhtä mieltä siitä, että politiikan päättäjät ottavat taloustuntijoiden neuvot huonosti huomioon. Yksi syy tähän on, että hyvätkin ideat hieroutuvat murusiksi, kun ne siirretään poliittiseen ja työmarkkinapoliittiseen konsensushakuiseen päätäntään.

Aina ideoita ja neuvoja ei edes kysytä. Suomalaisessa talouspolitiikan päätöksenteossa ei ole ennenkuulumatonta, että linjauksia pudotellaan hihasta punnitsematta niiden seurauksia. Politiikan päättäjälle on tärkeää, että hän näyttäytyy ongelmien ratkaisijana.

Esimerkeiksi käyvät ideat, joita on esitetty hallituksen budjettiriihen alla.

Keskusta on tarjonnut investointivarausta. Se tarkoittaa, että yritys voisi siirtää osan tuloksestaan verottomana syrjään myöhemmin investoitavaksi.

Taloustutkijoiden mukaan ideaa viedään eteenpäin tarkentamatta, mistä on kyse. Pitäisi muun muassa selvittää, johtaisiko investointivaraus yritysten epätasa-arvoiseen kohteluun.

Toinen uusi ajatus on se, että yli 60-vuotiaat pitkäaikaistyöttömät päästettäisiin eläkkeelle. Tätä esitti työministeri Jari Lindström (ps).

Ajatus on periaatteessa hyvä ja inhimillinen. Yli 60-vuotiaiden pitkäaikaistyöttömien joukossa on runsaasti niitä, jotka eivät enää päädy työelämään, tulipa eteen minkälainen suhdanne tahansa. On turha pitää kortistossa ihmisiä, jos tietää hyvin, että he eivät enää työllisty.

Tämäkin idea tuli puskista. Ensiksi kannattaisi selvittää ainakin se, miten ”armahduksen” saavien joukko kootaan.

Ovatko mukaan pääsemisen kriteerit yksilöllisiä, vai käytetäänkö joitain karkeampia mittareita? Kuinka pitkä työttömyysjakso tarvitaan, ja mitä siirto yhden tuen piiristä toisen tuen saajaksi tarkoittaisi kokonaiskustannusten kannalta?

Samoin tulisi miettiä, pysyykö päätös kertaratkaisuna. Tästä kun voi tulla tuleville päättäjille kiusaus näyttäytyä ongelmien ratkaisijana tekemällä toistuvasti vastaavia armahduksia.

Idean hyvyys tai huonous riippuu monista yksityiskohdista – ja ne ovat selvittämättä, vaikka mallia viedään puheissa jo eteenpäin.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat