Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kunnissa raha ja valta ovat lähekkäin

Suomessa kunnilla on muihin maihin verrattuna paljon rahaa ja valtaa käytössään. Siksi korruption vastainen työ kunnissa on erityisen tärkeää.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Martti Kainulainen / Lehtikuva
Kun kunta kaavoittaa, taloudelliset intressit ovat suuria. Helsingin Keski-Pasila on Suomen suurimpia rakennustyömaita.
Kun kunta kaavoittaa, taloudelliset intressit ovat suuria. Helsingin Keski-Pasila on Suomen suurimpia rakennustyömaita. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Vantaan entisen kaupunginjohtajan Jukka Peltomäen (sd) tällä viikolla alkanut lahjusoikeudenkäynti on kolmella tavalla hyvä asia. Korkeiden virkamiesten oikeudenkäynnit ovat harvinaisia, mikä todennäköisesti kertoo hyvää Suomesta. Hyvä uutinen on sekin, että asia menee oikeuskäsittelyyn, jos kynnys siihen ylittyy. Kolmanneksi on hyvä muistaa, että oikeusvaltiossa on ennen tuomiota vain syyttömiä ihmisiä.

Nyt on kuitenkin hyvä hetki pohtia myös yleisellä tasolla, mitä kunnissa pitäisi tehdä, jotta Suomi säilyttäisi vastedeskin hyvät sijoituksensa kansainvälisissä korruptiovertailuissa.

Suomessa kuntien asema on ollut tähän asti huomattavasti vahvempi kuin useimmissa muissa eurooppalaisissa maissa. Kuntien tehtäväksi on annettu useimpien peruspalvelujen järjestäminen, joten kuntien kautta kulkee suuria rahavirtoja. Kunnat käyttävät myös kaavoitusvaltaa, johon liittyy merkittäviä taloudellisia intressejä. Lisäksi kunnat ovat vahvoja elinkeinopoliittisia toimijoita. Ne omistavat esimerkiksi energia- ja satamayhtiöitä, joihin julkisuuden valvova katse ei osu yhtä tarkasti kuin vaikkapa kunnanvaltuustojen toimintaan.

Korruption vastaista työtä tekevä Transparency International -järjestö teki neljä vuotta sitten korruptiokartoituksen, jossa arvioitiin kuntien tilannetta. Tuloksena oli havainto, että läpinäkyvyys kuntien ja kuntayhtymien julkisissa  hankinnoissa oli kaukana siitä, mitä sen olisi pitänyt olla.

Ongelma ei rajoitu pelkästään Suomeen. Euroopan unioni pyrkii tekemään julkisten hankintojen pelisäännöistä avoimia ja oikeudenmukaisia koko EU-alueella. Sääntelyn tiukkuutta arvostellaan usein, mutta kannattaa muistaa, mikä olisi helposti vaihtoehtona: hankinnat veronmaksajien rahoilla tehtäisiin päättäjien tuttavilta tai muuten vain sopiviksi katsotuilta tahoilta.

Toinen kartoituksen havainto oli, että luottamushenkilöiden ja virkamiesten kaksoisroolit tekevät tilaa korruptiolle. Toinen hattu päässä päättäjät käyttävät julkista valtaa kunnan tehtävissä, mutta hattua vaihdettuaan samat ihmiset saattavat olla jonkin yrityksen päätöksentekijöitä. Selvityksen tekoaikaan keskusteltiin paljon esimerkiksi osuuskauppojen päättäviin elimiin kuulumisesta ja siitä saatavista eduista. Aiempina vuosina monissa pienissä kunnissa tiedettiin valtuuston puoluejakauman ohella, miten valtuutetut jakautuivat eri pankkien leireihin.

Tuleva sote-uudistus muuttaa kuvaa jonkin verran. Sosiaali- ja terveysmenoihin liittyvät rahat – eli noin puolet kuntien nykyisistä budjeteista – kulkevat vastedes maakuntien kautta. Samalla on tarkoitus laajentaa valinnanvapautta eli käytännössä lisätä yritysten ja järjestöjen roolia palveluntuotannossa. Julkisen vallan, verorahojen ja yksittäisten yritysten intressien kosketuskohtia on tulevaisuudessa entistä enemmän.

Korruption ehkäiseminen ja kitkeminen vaatii aina paljon työtä ja kärsivällisyyttä. Valmistelun ja päätöksenteon läpinäkyvyys, kaksoisroolien karsiminen ja julkisten hankintojen tekeminen moitteettomasti ovat hyviä keinoja ehkäistä ongelmia.

Pykälien kiristäminen ja niiden tarkka noudattaminen on yksi keino edetä, mutta eettisten periaatteiden pitäisi vähentää riskejä jo ennen kuin lain rajaan mahdollisesti törmätään. Avainasemassa tässä ovat puolueet ja niiden paikallistoiminta. Mitä paremmin korruption kitkentä ymmärretään osaksi terveen yhteiskunnan rakentamista, sitä parempia ovat tulokset.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat