Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kolumbian pimeät vuodet päättyivät vaikeaan sopuun

Kolumbian hallituksen ja vasemmistolaisen sissiliikkeen rauhansopimus osoittaa, että väkivallan voi katkaista neuvotteluilla, mutta helppoa se ei ole.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Pitkät sodat voi lopettaa neuvotteluilla. Kolumbian hallituksen ja vasemmistolaisen sissiliikkeen keskiviikkona solmima rauhansopimus osoittaa, että se on mahdollista mutta vaikeaa.

Amerikan mantereiden ensimmäisen eurooppalaisen valloittajan Kolumbuksen mukaan nimetty Kolumbia on valtiollisen olemassaolonsa aikana ollut sodan näyttämönä niin pitkät ajat, että rauha on ollut käytännössä välitila.

Väkivaltaisen historian taakka myötävaikutti siihen, että Kolumbia jäi Latinalaisen Amerikan viimeiseksi sissiliikkeen ja hallituksen välisen sodan näyttämöksi. Keski-Amerikan maissa vastaavat sodat hiipuivat 1980-luvun kuluessa.

Nyt päättyväksi sovittu sota Kolumbian vallankumousarmeijan Farcin ja hallituksen välillä kesti 52 vuotta ja oli käytännössä jatkoa poliittisten ryhmien raa’alle sodalle vuosina 1948–1958. Sitä edeltänyt väkivallan ketju ulottuu 1800-luvulle.

Kahdessa viime sodassa on kuollut yhteensä jopa puoli miljoonaa ihmistä. Miljoonat ovat eläneet sukupolvien ajan sotien vaikutusalueella.

Keskiviikkona Kuuban pääkaupungissa Havannassa aikaansaatu rauhansopimus on neljä vuotta jatkuneiden neuvottelujen tulos.

Neuvottelujen jatkuessa Farc on kustantanut toimintansa vanhaan malliin sieppauksilla, kiristyksellä ja huumekaupalla. Vallankumouksellisuus esiintyy enää järjestön nimessä.

Vaikein osa tässä, kuten useimmissa muissakin väkivallan lopettamista koskevissa sopimuksissa, on jonkinasteinen armahdus. Sopu voi vielä kaatua siihen.

Neuvottelutulos alistetaan Kolumbiassa kansanäänestykseen, jossa se hyväksytään tai hylätään.

Sopimuksessa ei luvata ehdotonta armahdusta, mutta sissien rivimiehiä ei rangaista. Monille kolumbialaisille on hyvin vaikeaa hyväksyä, että 7 000 Farcin sissiä pääsee mukaan normaaliin yhteiskuntaan ja myös politiikkaan.

Sopiminen on kuitenkin välttämätöntä, jotta Kolumbian toinen puoli pääsisi oikeuksiinsa. Kolumbia on Etelä-Amerikan valovoimaisimpia maita niin taloudessa kuin kulttuurissakin.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat