Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Politiikan syksy alkaa budjettineuvotteluista

Pääministeri ja valtiovarainministeri olivat viikolla hieman erimielisiä siitä, onko hallitus jo tehnyt kaikki tarvittavat päätökset.

Pääkirjoitus
 
Juha Akkanen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on pääkirjoitustoimittaja.

Kotimaan politiikan syksy käynnistyy toden teolla ensi viikon puolivälissä, kun hallitus kokoontuu budjettineuvotteluihin.

Hallituksen budjettiesitys antaa kättä pidempää myös oppositiopuolueille, kun on jotain, mitä arvostella. Loppukesän poliittinen debatti on ollut lähinnä varjonyrkkeilyä, kun hallituksen aikeista ei ole oikein ollut kuulopuheita kummempaa tietoa.

Budjetin päähuomio kohdistuu työllisyyspakettiin, josta hallitus ja työmarkkinajärjestöt keskustelivat torstaina. Työllisyyspaketin sisällöstä ei ole vieläkään kaksisesti tietoa. Suuria yllätyksiä budjettiesityksessä ei pitäisi olla – ainakaan valtiovarainministeriön budjettiehdotuksessa ei sellaisia ollut.

Julkisen talouden tasapainottamisen avain on edelleen työllisyysasteen nostaminen. Siinä mielessä tilanne näyttää huonolta: heinäkuun tilastossa työttömyysaste oli samaa luokkaa kuin vuosi sitten, vaikka välillä näytti jo paremmalta.

Valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok) kolmelta ekonomistilta tilaaman raportin mukaan työllisyys jää pahasti hallituksen asettamasta tavoitteesta. Lisätoimia muun muassa kannustinloukkujen purkamiseksi siis tarvittaisiin.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) ja Orpo olivat viikolla hieman erimielisiä siitä, onko hallitus jo tehnyt kaikki tarvittavat päätökset. Sipilän mielestä suuret päätökset ja leikkaukset tehtiin jo keväällä, Orpon mielestä lisätoimia tarvitaan.

Kolmas hallituspuolue, perussuomalaiset, on todennäköisesti Sipilän kannalla. Lisäleikkaukset söisivät lisää puolueen kannatusta.

Julkisuudessa on kerrottu, että hallitus kaavailisi työttömyysturvaan porrastusta niin, että työttömyyden pitkittyessä tuki pienenisi. SAK ja Akava ovat tyrmänneet ajatuksen.

On epätodennäköistä, että hallitus haluaisi enää ärsyttää palkansaajajärjestöjä. Oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps) vakuutti torstain tiedotustilaisuudessa, että kilpailukykysopimusta kunnioitetaan.

Osa hallituksen lisätoimista on tarkoitus päättää ensi viikon neuvotteluissa, mutta osa jää kevään budjettikehysneuvotteluihin. Ellei työllisyys lähde paranemaan, keväällä pitäisi päättää tuntuvista lisätoimista, mutta kestääkö hallituksen kantti? Kehysneuvotteluista kuntavaaleihin on noin kuukausi.

Palkansaajajärjestöjen ja hallituksen välien kerrotaan palanneen normaaleiksi. Hallituksen pakkolakikaavailut kiristivät välit äärimmilleen, mutta kilpailukykyneuvottelut puhdistivat ilmaa.

Palkansaajapuolen mielestä hallitus on oppinut kantapään kautta, kuinka työmarkkinajärjestöjen kanssa toimitaan. Erityisen aktiivinen työmarkkinajärjestöihin päin on ollut elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk).

Eduskunta aloittaa syysistuntokautensa runsaan viikon päästä, tiistaina 6. syyskuuta. Syyskautta hallitsee budjetin käsittely valiokunnissa.

Työllisyyden ja talouden ohella syksyn agendaa värittää sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistus. Noin 600-sivuinen lakinivaska lähtee ensi viikolla lausuntokierrokselle. Luvassa on runsaasti kritiikkiä ainakin kuntasektorilta. Kaiken lisäksi hallituksen ehdotus asiakkaan vapaudesta valita palvelun tuottaja – kokoomuksen ehdoton vaatimus sote-uudistuksessa – valmistuu vasta myöhemmin syksyllä.

Sdp tietää hallituksen heikot kohdat. Siksi puolueelta on tullut vaihtoehtoinen esitys sote-malliksi ja liuta työllisyyden parantamiseen tähtääviä ehdotuksia.

Kokoomus vaihtoi kesällä puheenjohtajaansa Alexander Stubbista Petteri Orpoon. Hallituspuolueiden puheenjohtajien yhteistyö sujuu tiettävästi hyvin.

Orpon ja Sipilän olemukset ovat kohtalaisen samanlaiset. Molemmat ovat perinteisiä, vaatimattomia ja konservatiivisia suomalaisia miehiä. Sipilä tuntui vierastavan Stubbin amerikkalais-eurooppalaista yltiöpositiivista habitusta.

Orpoa on kehuttu siitä, että hän viitsii perehtyä oman hallinnonalansa asioihin yksityiskohtia myöten, toisin kuin edeltäjänsä.

Kokoomuslaisten muistiin on tosin jäänyt, että Sipilä vei julkisuutta antamalla medialle haastatteluja lomalta paluun merkeissä samaan aikaan kun Orpo piti tiedotustilaisuutta budjettiehdotuksestaan.

Hallitukselle tulee vielä kiire, mikäli se haluaa nähdä työnsä mahdolliset myönteiset hedelmät. Ensi keväänä hallituskausi on jo puolivälissä, ja talous ja työllisyys junnaavat paikoillaan.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat