Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Perustulokokeilu herättää epäilyksiä

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Savon Sanomat puntaroi sosiaali- ja terveysministeriön viime viikolla julkistamaa esitystä perustulokokeiluksi.

”Mukaan on tarkoitus ottaa ainoastaan Kelan työttömyysturvaetuuksia saavia 25–58-vuotiaita henkilöitä satunnaisotannalla. Veroton 560 euron perustulo korvaisi työmarkkinatuen tai työttömyysrahan. Rahan saisi pitää, vaikka saisi töitä.”

”Kokeilun ajatus on etsiä ideoita sellaiseen perustulomalliin, joka poistaa kannustinloukkuja eli tilanteita, joissa työn vastaanottaminen ei hyödytä mitään vaan päinvastoin johtaa taloudellisiin menetyksiin. Toivottavasti ideoita löytyy, todennäköistä se ei ole.”

”Lähtökohtaisesti kokeilu jää sikäli vajaaksi, että se ei koske esimerkiksi jonkin alueen kaikkia ihmisiä. Perustulon mahdolliset dynaamiset vaikutukset jäävät siten arvoitukseksi.”

”Lisäksi kokeiluun on kelpuutettu vain työttömiä, minkä vuoksi kokeilu ei kerro vaikkapa sitä, että passivoiko perustulo saajaansa. Kun on jo etukäteen nähtävissä, että kokeilu tuskin antaa toivottuja tuloksia, sopii savolaisittain kysyä, tointaako tuo mittää.”

Keskisuomalainen toteaa, että perustulokokeilun esteeksi uhkasivat välillä nousta kansalaisten yhdenvertaisuuteen liittyvät ongelmat, kun perustulon testaaminen vain rajatulle joukolle nähtiin perustuslaillisena ongelmana.

”Tästä pattitilanteesta on nyt onneksi päästy.”

”Tarkoituksena on etsiä keinoja työn vastaanottamisen ongelmien – siis kannustinloukkujen – vähentämiseen. Kokonaan niitä tuskin kuitenkaan pystytään poistamaan.”

”Byrokratialoukkujen – eli niin sanotun luukuttamisen – purkamisessa perustulo onnistunee paremmin. ”

Pohjalainen kirjoittaa, että paisunut työttömyys pakottaa hallituksen kaivamaan esiin epäsuosittuja keinoja keskiviikkona alkavissa budjettineuvotteluissa.

”Hallituksen aikaisempiin päätöksiin kuuluu, että enimmillään 500 päivän ansioturvaa leikataan vuoden 2017 alusta lähtien sadalla päivällä. Vaikka SAK ei hyväksy mitään leikkausta ansioturvaan, työllistymisen esteiden purkaminen on nyt kaikkein tähdellisintä.”

”Jokin Suomea jarruttaa niin, että tällä hetkellä maa alisuoriutuu. Jumittuneet kannustinloukut ovat pesiytyneet hyvinvointivaltion ytimeen ja lahottavat sitä sisältäpäin.”

”Elintasoa ylläpidetään hallituksista riippumatta rivakalla velkaantumisella. Samalla kasataan rasitteita työttömyyden kanssa kipuilevien nuorten kontolle.”

”Hallituksen kannatukselle työttömyystalkoot ovat suosioriski. Työttömyyden inhimillinen haava on kuitenkin liian syvä, jotta laastariratkaisut voitaisiin hyväksyä.”

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat