Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuuli kääntyi, kauppasopu hyytyi

Britannian EU-äänestys tulkittiin vaatimukseksi kuunnella kansaa eikä markkinoita. TTIP ei istu tähän tulkintaan.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Axel Schmidt / Reuters
Saksan talousministeri Sigmar Gabriel on ollut huomattavasti pessimistisempi TTIP:n onnistumisen suhteen kuin liittokansleri Angela Merkel.
Saksan talousministeri Sigmar Gabriel on ollut huomattavasti pessimistisempi TTIP:n onnistumisen suhteen kuin liittokansleri Angela Merkel. Kuva: Axel Schmidt / Reuters

Britannian EU-kansanäänestys, Euroopan tulevat tärkeät vaalit ja Yhdysvaltojen presidentinvaalit muuttavat tunnelmia. Yksi merkittävä kääntyvän tuulen uhri saattaa olla Euroopan ja Yhdysvaltain keskenään sommittelema kattava vapaakauppasopimus TTIP.

Saksan talousministeri Sigmar Gabriel kertoi sunnuntaina, että TTIP-neuvottelut ovat epäonnistuneet. Saksan hallitus korostaa edelleen, että neuvottelut jatkuvat. Sopimuksen etenemistä seuranneet ovat kuitenkin epäilleet jo jonkin aikaa, että TTIP:lle avoinna ollut ovi on sulkeutunut.

Yhdysvaltojen presidentinvaaleissa republikaanien ehdokas Donald Trump on ilmoittanut, että vapaakauppasopimukset eivät ole Yhdysvaltain etu. Trump tarvitsee ääniä varakkaiden lisäksi niiltä työntekijöiltä, jotka kokevat globalisaation vieneen heiltä työpaikat ja elintason. Trumpin mukaan Tyynenmeren alueen ja Euroopan kanssa solmittavat kauppasopimukset ovat uhka amerikkalaisille työpaikoille.

Ajatus vapaakaupan turmiollisuudesta on yleinen myös demokraatteja kannattavien keskuudessa. Kun tällaiseen kaikupohjaan lisää Trumpin iskut, demokraattien ehdokas Hillary Clintonkaan ei elämöi vapaakaupan eduista.

TTIP:n kannattajat Euroopassa ovat toivoneet, että sopimus ehdittäisiin viedä läpi presidentti Barack Obaman kaudella. Nyt näyttää siltä, että aika ei riitä.

Vapaakauppasopimuksen etenemisellä on monta estettä myös Euroopassa.

Sopimukseen hahmotellut riidanratkaisujärjestelmät ovat ärsyttäneet monia kansalaisjärjestöjä. Yhtenä mallina on pidetty sitä, että jos kansallisten säädösten ja yritysten välille syntyy kiistaa, kiista ratkaistaan ulkopuolisessa välimiesjärjestelmässä. Kansalaisjärjestöt pelkäävät, että amerikkalaisten yritysten tahto voittaa eurooppalaisen demokratian voiman.

Ei ole sattumaa, että TTIP:in ongelmat tunnusti saksalainen ministeri. Nimenomaan Saksassa kansan tyytymättömyys sopimusta kohtaan on voimakkainta – sopimuksen ongelmiin suhteutettuna jopa suhteettoman voimakasta.

Euroopassakin aikataulu on sopimusta vastaan.

Kun Britannia päätti jättää Euroopan unionin, hälytyskellot soivat pääkaupungeissa. Unionin pyrkimys toimia talouden ehdoilla alkaa muodostua rasitukseksi monelle kansalliselle hallitukselle.

Britannian äänestys tulkittiin toiveeksi kuunnella kansaa tarkemmin ja muokata unionia sosiaalisemmaksi. Tähän käsitykseen TTIP – tai pikemminkin yleinen tulkinta siitä – sopii huonosti. Talouden matalasuhdanteen ja vielä tuoreessa muistissa olevan pakolaiskriisin tunnelmissa päättäjillä on kova tarve esittää herkkäkorvaista niissä asioissa, joissa tällaisen roolin suinkin voi ottaa.

Euroopassa on tulossa monia tärkeitä vaaleja, joissa protestimieliala päättäjiä kohtaan voi purkautua. Esimerkiksi Ranskassa pidetään ensi vuonna sekä presidentinvaalit että parlamenttivaalit.

TTIP:n mahdollinen hyytyminen voi kertoa myös voimasuhteiden muuttumisesta unionissa. Britannia oli vahva vapaan kaupan kannattaja. Kun se nyt siirtyi sivuraiteelle, tilaa saa Manner-Euroopan päättäjien yleinen käsitys, jonka mukaan politiikan pitää olla ohjaajan paikalla ja markkinavoimien on oltava kyytiläisinä.

TTIP:n kaatuminen olisi tappio. Sopimuksen arvo yritysten toimintaesteiden poistamisessa ja läntisten kaupallisten standardien asettajana olisi suuri.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat