Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Realismi on paras lääke itäisessä parisuhteessa

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Iltalehden mukaan Ulkopoliittisen instituutin tuore selvitys Venäjän Suomelle muodostamista riskeistä käyttää poikkeuksellisen selväsanaista kieltä.

”Kirjoittajat toteavat sävynsä väkisinkin pessimistiseksi – Venäjän muuttuneesta toimintatyylistä on ollut haastavaa löytää Suomen kannalta positiivisia puolia.”

”Vanhasuomalaisesta näkökulmasta uhkien avoin uloskirjoittaminen kiristää naapurien välejä kohtalokkaasti. Silti realismi on parasta lääkettä, myös itäisen parisuhteen hoidossa.”

”Strategisten suurinvestointien tekeminen Venäjälle ei nykytilassa ole viisasta, kuten ei myöskään kahdenvälinen yhteydenpito Venäjän kanssa EU-kumppanien tietämättä.”

”Venäjän kohdalla on käytetty usein ristiriitaista argumentaatiota: ilmiselvästi poliittisia päätöksiä on pyritty perustelemaan ’puhtaalla markkinalogiikalla’.”

”On paradoksi, että Rosatom-energiaan liittyvä riski on osin itse aiheutettu. Koska hallituksella oli Pyhäjoen ydinvoimahankkeen suhteen omia aluepoliittisia ja talouspoliittisia intressejä, tarjoutui Venäjälle ’pelin paikka’.”

Ilkka kiittelee Ulkopoliittisen instituutin raporttia suomalaisen Venäjä-keskustelun aukkojen paikkaamisesta.

”Monia yksityisajattelijoita helpottaa, kun tutkijat sanovat suoraan, että Venäjä on Suomelle aiempaa suurempi riski. Hyssyttelyn aika on nyt historiaa.”

”Kun naapurivaltio hakee jatkuvasti tunnustusta suurvaltana, tarvitaan Suomessa nykyistä parempaa kokonaiskuvaa ja kriisitietoutta.”

”Suorista kahdenvälisistä yhteyksistä on hyötyä, mutta kahdenvälinen politiikka ilman, että Suomi ankkuroisi toimensa ja itsensä muuhun Eurooppaan, nähdään selvityksessä Suomelle riskinä. Tämä on selväsanainen vastaus niille, joiden mielestä Suomen Venäjän naapurina tulisi irrottautua EU-pakotteiden yhteisrintamasta. On hyvä muistaa, että jo ennen EU-pakotteita suomalaisia maataloustuotteita palautettiin tai jäädytettiin yllättäen itärajalle milloin mistäkin tekaistusta syystä.”

”Venäjän toimillaan luoma harmaa alue sodan ja rauhan välille voi olla turvallisuuspoliittinen uhka muuallakin kuin Ukrainassa. Näihin on Suomen reagoitava avoimesti ja nopeasti. Tärkeintä on oman puolustuskyvyn ylläpito ja läntinen yhteistyö.”

Hufvudstadsbladet kirjoittaa, ettei Venäjä ole Suomelle helppo naapuri.

”Raportti toteaa, ettei Venäjä käyttäydy niin kuin naapureitaan ja kansainvälisen kanssakäymisen tavanomaisia sääntöjä kunnioittavan maan pitäisi.”

”Raportissa korostetaan, että turvallisuuspolitiikan perustaksi ei enää kelpaa ’vanha linja’ tai ’jatkuvuus’, koska lähialueemme tilanne on muuttunut – halusimme sitä tai emme.”

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat