Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Antti Rinteen jatkohalut saattavat ratketa syksyn kannatuskyselyissä – parempaakaan ehdokasta ei ole näkyvissä

Jutta Urpilaisen kannattajajoukoissa on yhä niitä, jotka hakevat revanssia hävitylle puheenjohtajataistolle.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Jussi Nukari / Lehtikuva
Puheenjohtaja Antti Rinne innosti joukkojaan Demariristeilyllä elokuun lopussa.
Puheenjohtaja Antti Rinne innosti joukkojaan Demariristeilyllä elokuun lopussa. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Laivallinen demareita seilasi viime viikonloppuna Helsingistä Tallinnaan ja takaisin. Kesällä poreili vähän aikaa keskustelu Sdp:n puheenjohtajan Antti Rinteen asemasta ja mahdollisista haastajista. Olisi voinut kuvitella, että puheenjohtajakysymys puhuttaa myös puolueristeilyllä. Siltä ei oikein tuntunut.

Pikemminkin tuntui, että suurin paine puheenjohtajavaihdokseen on ainakin vähäksi aikaa pihissyt ilmaan.

Syitä voi löytää ainakin kaksi. Puheenjohtaja Antti Rinne sanoi kolmisen viikkoa sitten puolueen ja eduskuntaryhmän johdon kesäkokouksessa kertovansa marraskuussa puoluevaltuuston syyskokouksessa, pyrkiikö hän jatkokaudelle. Se rauhoitti muiden potentiaalisten puheenjohtajaehdokkaiden julkiset pohdinnat siitä, pitäisikö Rinne haastaa vai ei.

Esillä olleista nimistä kansanedustaja Timo Harakka on kertonut, että hän ei yksin lähde Rinnettä vastaan, mutta jos ehdokkaita on useampia, hän saattaisi lähteä mukaan. Hän kuitenkin odottaa Rinteen ilmoitusta.

Toinen paineita purkanut tekijä oli juuri risteilyn alla Lännen Median lehdissä ilmestynyt uutinen. Puheenjohtajakyselyn perusteella vain eduskuntaryhmän puheenjohtajalla Antti Lindtmanilla olisi mahdollisuuksia Rinnettä vastaan, kaikki muut potentiaaliset ehdokkaat jäivät kauas jälkeen.

Lindtman ei ole sanonut, mitkä hänen suunnitelmansa ovat. Jos Rinne vaihtuisi Lindtmaniin, puolueen linjassa tuskin paljon muuttuisi.

Suuri osa Lännen Median kyselyyn osallistuneista puolueaktiiveista kyllä haluaisi, että puheenjohtajasta käydään aito vaali. Sitä pidetään toimivan puoluedemokratian merkkinä.

Myös kansanedustaja, demarinaisten puheenjohtaja Tytti Tuppuraisen nimi on heitetty puheenjohtajaspekulaatioihin. Tuppuraista on pidetty muurinmurtajana, joka raivaa tilaa muille Rinteen haastajille.

Sdp:ssä ei oikein ole tapana haastaa istuvaa puheenjohtajaa, jos tämä haluaa jatkokaudelle. Tarvittaessa puheenjohtajan on tosin annettu ymmärtää, että nyt olisi aika lähteä.

Vielä poikkeuksellisempaa on, että haastaja päihittää vallassa olevan puheenjohtajan, kuten kävi vuonna 2014. Rinne voitti silloisen puheenjohtajan Jutta Urpilaisen täpärästi.

Urpilaisen kannattajakunnassa on yhä niitä, jotka hakevat hävitylle puheenjohtajataistolle revanssia. Kun vain Rinteelle löytyisi hyvä vastaehdokas.

Rinteen puheenjohtajakaudella duunarimiehet ovat palanneet perussuomalaisista Sdp:n kannattajakuntaan, mutta samaan aikaan koulutettuja naisia on siirtynyt kannattamaan vihreitä ja jopa kokoomusta. Rinteellä olikin syytä korostaa laivalla linjapuheessaan Sdp:n olevan feministinen puolue.

Rinteen kannatus puolueväen keskuudessa ei suinkaan tarkoita sitä, että hän olisi yleisesti suosittu muiden kuin ammattiyhdistysdemareiden joukossa. Kyse on pikemminkin siitä, ettei parempaakaan ehdokasta ole näkyvissä.

Julkisissa esiintymisissään Rinne yhä jännittää, rykii ja takeltelee, kuten kuultiin sunnuntain linjapuheesta. Vuosi sitten, viimeisessä tv-tentissä Rinteen esiintyminen meni niin penkin alle, että se saattoi maksaa jonkin edustajanpaikan.

Rinteen jatkohalut saattavat ratketa sen mukaan, mihin suuntaan Sdp:n kannatus syksyn mielipidemittauksissa liikkuu. Toistaiseksi puolueen kannatus on ollut tyydyttävää, mutta se johtunee Sdp:n oppositioasemasta, ei Rinteen kyvyistä.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat