Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nyhtökaura oli liian hyvä keksintö pienelle yritykselle

Nyhtökaura ylitti kynnyksen: enää ei tarvitse korvata aatteella lihan korvikkeiden maun puutteita.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Suomalaisen yritystoiminnan yksi murhe on ollut, että hyvän idean kehittäneet yrittäjät eivät onnistu kasvattamaan yritystään pienestä isoksi.

Aloittava yrittäjä havaitsee, että rahoitusta on vaikea saada vaadittavaan toiminnan laajennukseen. Usein uusien markkinoiden valtaaminen on se kynnys, jonka ylittämisen jälkeen toiminta vasta kunnolla kannattaisi.

Pankit ovat Suomessa pääasiallisia yritysrahoittajia, ja pankit suosivat vakavaraisia ja näyttönsä jo antaneita yhtiöitä. Rahoitusta on kyllä tarjolla, mutta liian vähän on sellaista, jossa rahoittaja tarjoaa setelien lisäksi tukeaan – esimerkiksi verkostojen rakentamisessa ja idean kehittämisessä.

Moni uusi yrittäjä päätykin suuremman ja vuosien varrella pääomaa keränneen – usein laiskemman – yrityksen ostamaksi. Hyvät yritysoraat olisivat kuitenkin juuri niitä, joiden nousu tutkimusten mukaan lisäisi talouden tuottavuutta.

Elintarvikeyhtiö Paulig kertoi eilen torstaina, että se ostaa enemmistön nyhtökauraa valmistavasta suomalaisesta Gold & Greenistä.

Nyhtökauran keksijöiden keksintö oli oikeastaan liian hyvä.

Luonnonvarakeskuksen mukaan lihan kulutus kasvoi viime vuonna edelliseen vuoteen verrattuna. Keskivertosuomalainen söi melkein 80 kiloa lihaa viime vuonna – selvästi yli suositusten.

Vaikuttaisi kuitenkin siltä, että kulutuskäyttäytymisen muutos kerää voimaansa. Lihan korvikkeiden ja vastikkeiden ongelma on ollut, ettei niiden maku vastaa lihan kuluttajien odotuksia.

Lihaa sijaistava nyhtökaura pääsee hyvin lähelle sellaista makua ja suutuntumaa, jota lihan syöjä ruoalta odottaa. Enää ei tarvitse korvata puuttuvaa makua aatteella. Tämän kynnyksen ylittäminen oli se muutos, joka mullisti tuotteen kysynnän.

Kynnyksen ylityksestä avautuvat markkinat ovat niin suuria, ettei pieni yhtiö pysty vastaamaan haasteeseen. Jos ei pysty, koko idea voi kuivua. Nyhtökauran tarjonta jää jo nyt pahasti alle kysynnän.

Mutta vaikka nyt pieni yritysoras ostetaankin, se päätyy onneksi suomalaisiin käsiin.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat