Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Liian helppo budjettiriihi

Lista asioista, joista hallitus ei voi tehdä päätöstä, kasvaa koko ajan. Siksi uudet työllisyystoimetkin ovat lähinnä reunahuomautuksia.

Pääkirjoitus
 
matti kalliokoski
Matti Kalliokoski Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien pääkirjoitustoimittaja.

Entä jos Suomi olisikin herännyt tähän aamuun keskellä hallituskriisiä? Hämmästyneimpiä olisivat olleet ministerit, joiden kalentereissa on sovittuja matkoja ja tapaamisia pitkälle tulevaisuuteen.

Budjettiriihi olisi teoriassa otollinen paikka hallituksen hajoamiselle, mutta käytäntö oli tälläkin kertaa toisenlainen. Tarjolla oli riittävästi dramatiikkaa, voittoja ja torjuntavoittoja, jotta puolueiden yhteiselo voi jatkua.

Vaalikaudesta on kulunut vasta runsas vuosi, mutta lista asioista, joista ei voi tehdä päätöksiä, kasvaa koko ajan.

Hallitusohjelmasta piti tällä kertaa tulla strateginen ja maailman muutoksen mukaan joustava. Silti entistä useamman avauksen voi torjua muistuttamalla, että asiasta ei ole mainintaa ohjelmassa.

Vientiyritysten kuormaa keventänyt kilpailukykysopimus sitoi samalla hallituksen kädet työelämäasioissa vaalikauden loppuun asti. Vaikka työllisyys laahaa ja pitkäaikaistyöttömyys ahdistaa, hallituksen omassa harkinnassa olevat keinot kurssin muuttamiseksi ovat vastedes pakostakin reunahuomautuksia.

Kolmen puolueen hallitus on kuin Alvar Aallon kolmijalkainen jakkara. Se pysyy pystyssä, kunhan sillä istuu rauhallisesti, mutta yhtään jalkaa ei ole varaa ottaa tuolin alta pois.

Jokainen puolue on kasvattanut listaa, jolla olevat asiat eivät etene. Niin ovat tehneet myös kannatustaan menettäneet perussuomalaiset mutta mutkan kautta. Pysymällä rauhallisina perussuomalaiset ovat muistuttaneet, että hallituksen enemmistö on heistä kiinni.

Viime vaalikauden lopun kokemukset kuitenkin osoittivat, että äänestäjät eivät ainakaan rankaise puoluetta, joka hyppää pois hallituksesta sen loppusuoralla. Pelko kolmannen jalan katoamisesta tuonnempana tuntuu vaivaavan monia keskustassa ja kokoomuksessa.

Tämänkertaisessa budjettiriihessä oli välivuoden makua: ei uusia isoja ratkaisuja. Saavutettuja tuloksia ja linjan mahdollista korjaamista on tarkoitus arvioida ensi vuoden maaliskuussa puoliväliriihessä. Ajankohta on hankala, koska se osuu keskelle kuntavaalikampanjaa.

Kampanjointi vaikkapa tuore säästölista kourassa ei olisi millekään hallituspuolueelle herkkua. Erityisen tarkasti sanojaan joutuisivat asettelemaan ne perussuomalaiset, jotka haluaisivat olla ehdolla Timo Soinin seuraajaksi. Kisaan lähtevän kannattaisi hankkia itselleen tiukkojen vaatimusten esittäjän maine.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat