Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallituksen budjettineuvotteluissa jäi moni asia kesken

Budjettiesityksessä hyvitellään jokaisen hallituspuolueen äänestäjäkuntaa.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok), pääministeri Juha Sipilä (kesk) ja ulkoministeri Timo Soini (ps) esittelivät torstaina hallituksen budjettineuvottelujen tuloksia.
Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok), pääministeri Juha Sipilä (kesk) ja ulkoministeri Timo Soini (ps) esittelivät torstaina hallituksen budjettineuvottelujen tuloksia. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Hallituksen budjettineuvotteluissa hyviteltiin jokaisen hallituspuolueen potentiaalista äänestäjäkuntaa. Kokoomus sai torjuttua päivähoitomaksujen korotuksen – jota suuret kaupungit eivät tosin aikoneet ottaa käyttöön muutenkaan. Keskusta sai haluamansa maatalouden tukipaketin ja metsälahjavähennyksen muutoksen.

Eniten sulkia hattuunsa keräsi ja eniten saavutuksistaan ääntä piti perussuomalaiset. Puolueella oli kaksi julkista tavoitetta: yli 60-vuotiaat pitkäaikaistyöttömät päästetään eläkkeelle ja Guggenheimin museohanke jätetään ilman valtion rahaa. Yksityiskohdat pitkäaikaistyöttömien pääsystä eläkkeelle tosin sovitaan hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen yhteisessä työryhmässä.

Perussuomalaisten kannatus on hallituksen runsaan ensimmäisen vuoden aikana tullut niin nopeasti alas, että puolue tarvitsikin joitain saavutuksia, joita esitellä harvenevalle kannattajakunnalleen. Se sopinee myös hallituskumppaneille.

Budjettineuvotteluissa tehtyjä päätöksiä olennaisempaa on, mitä asioita jäi kesken. Kilpailukykysopimuksen kohtalo jäi vähäksi aikaa ilmaan kunta-alan palkansaajien ja valtiovarainministeriön välisen, luvuista syntyneen riidan vuoksi. Perjantaina asiasta löytyi yhteisymmärrys, ja kunta-alan sopimukset allekirjoitetaan ensi maanantaina.

Hallituksen budjettiesitys lähti siitä, että kilpailukykysopimuksen kattavuudeksi tulee yli 90 prosenttia. Sen varaan on laskettu puolen miljardin euron tuloverokevennykset.

Alun perinkin oli tarkoitus, että työnantajan sosiaalimaksujen alentamisesta kunnille koituva hyöty niistetään kunnilta pois. Kiistaa käytiin siitä, niistetäänkö kunnilta vahingossa liikaa vai ei.

Hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen jatkoneuvotteluihin jäi työllisyyspaketti. Siitä pitäisi tulla valmista syyskuun loppuun mennessä, ja lakimuutokset on tarkoitus saada voimaan vuodenvaihteessa.

Työllisyyspaketilla hallitus yrittää saada 10 000 työpaikkaa lisää. Paketin tärkein osa on ansiosidonnaisen työttömyysturvan muuttaminen niin, että se nopeuttaa uudelleen työllistymistä. Yhtenä mallina on esitetty työttömyysturvan porrastamista sen pitkittyessä. Kannustinloukkujen purkamiseen pyrkivät toimenpiteet taas valmistellaan virkamiestyöryhmässä ensi keväänä edessä olevaan hallitusohjelman puolivälitarkasteluun mennessä.

Sekä kannustinloukkujen purkaminen että etenkin työllisyyspaketti vaativat järeitä toimia, jos niiden halutaan tepsivän. Vielä vuosi sitten hallituksella riitti kanttia heikentää ansiosidonnaista työttömyysturvaa, vaikka palkansaajajärjestöt eivät heikennyksestä pitäneetkään. Tällä kertaa uskallus oman voiman käyttöön voi loppua hallitukselta kesken. Siksi työllisyyspaketilta ei pidä odottaa liikoja.

Kilpailukykysopimuksessa hallitus lupasi, että se valmistelee ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan ja työelämälakeihin tulevat muutokset kolmikantaisesti. Kyse on siitä, miten lupaus tulkitaan. Asioita voi valmistella kolmikantaisesti, mutta päätösvalta ja myös vastuu päätöksistä jää ainakin periaatteessa yksin hallitukselle. Äänestäjien pelko on poliittisen päättäjän varovaisuuden alku. Hallitus tuskin enää halua suututtaa palkansaajaäänestäjiä.

Ohjelmassaan hallitus asetti tavoitteekseen 110 000 uutta työpaikkaa. Tavoite on lipumassa kaiken aikaa yhä kauemmas.

Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok), pääministeri Juha Sipilä (kesk) ja ulkoministeri Timo Soini (ps) esittelivät torstaina hallituksen budjettineuvottelujen tuloksia.
Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok), pääministeri Juha Sipilä (kesk) ja ulkoministeri Timo Soini (ps) esittelivät torstaina hallituksen budjettineuvottelujen tuloksia.
Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat