Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsalaisia kyllä halutaan, mutta kelpaako briteille suomalainen?

Pääministeri Theresa Maylle EU-maahanmuuton kontrollointi on kynnyskysymys.

Pääkirjoitus
 
Annamari Sipilä Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Lontoon-kirjeenvaihtaja.

Britannia on herännyt brexit-äänestyksen jälkeiseen aikaan, mutta painajainen voi olla vasta alussa. Pääministeri Theresa Mayn konservatiivihallituksella ei ole suunnitelmaa siitä, mitä tulevissa EU-neuvotteluissa haetaan.

Yksi asia on kuitenkin varma: brittihallitus ei halua tinkiä äänestäjille annetusta lupauksesta, että EU-maiden kansalaisten maahanmuuttoa pitää voida rajoittaa. Maahanmuuton kitkeminen on Maylle kynnyskysymys.

Auki on se, keille EU-kansalaille Britannian ovet ovat avoinna EU-eron jälkeenkin ja keille eivät. Mayn mielestä Australiassa käytössä oleva pistesysteemi ei ainakaan sovi Britanniaan tulon seulaksi.

Brittihallituksen kipuillessa brexitin kanssa maassa jo asuvat EU-kansalaiset ovat heränneet omaan painajaiseensa.

Elokuussa Harlow’ssa Essexissä surmattiin puolalainen mies. Poliisi tutkii murhaa mahdollisena viharikoksena.

Surmatun muistoksi järjestettiin hiljainen marssi. Marssin jälkeisenä yönä samalla paikkakunnalla hakattiin kaksi muutakin puolalaismiestä. Poliisi tutkii pahoinpitelyitä viharikoksina.

Maanantaina Britanniaan suuntasivat Puolan ulko-, sisä- ja oikeusministerit. Huoli lähes miljoonan Britanniassa asuvan puolalaisen puolesta on suuri. Eivätkä puolalaiset ole ainoita, jotka ovat kokeneet ilmapiirin kylmenneen EU-kansanäänestyksen jälkeen.

Keitä britit sitten toivottaisivat tervetulleiksi maahansa? Tätä kartoitti elokuun lopussa YouGov-mielipidemittausyhtiö.

Halutuimmat maahanmuuttajat tulevat odotetusti englanninkielisistä kumppanimaista: Yhdysvalloista, Kanadasta, Irlannista ja Australiasta. Hyvin pärjäsivät myös ruotsalaiset, saksalaiset, ranskalaiset ja japanilaiset.

Vähiten toivotaan turkkilaisia, romanialaisia, nigerialaisia ja pakistanilaisia. Brittiäänestäjät ovat muodostaneet omat maakuvansa, ja maakuva heijastuu kyseisen maan kansalaisiin. Yksilö on kotimaansa jatke.

Suomi ei ollut mukana YouGov-yhtiön kyselyssä. Haluavatko britit suomalaisia maahansa vastedeskin? Sen päättää May tai hänen seuraajansa, kun brexit joskus toteutuu.

Harva britti ajattelee aktiivisesti Suomea tai suomalaisia. Omat kokemukseni brittien mielikuvista ovat olleet yksinomaan myönteisiä. Varautua täytyy silti siihenkin, että ovi Britanniaan ei ole enää tulevaisuudessa auki.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat