Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eduskunnassa luvassa kiihkeä syysistuntokausi

Ensi kevään kuntavaalit alkanevat tuntua debateissa tämän vuoden lopulla.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Heidi Piiroinen
Kanslia-avustaja Markus Puttonen ja apulaisylivirastomestari Raija Väre valmistelivat maanantaina eduskunnan täysistuntosalia Sibelius-Akatemian väistötiloissa.
Kanslia-avustaja Markus Puttonen ja apulaisylivirastomestari Raija Väre valmistelivat maanantaina eduskunnan täysistuntosalia Sibelius-Akatemian väistötiloissa. Kuva: Heidi Piiroinen

Eduskunta aloitti syysistuntokautensa tiistaina. Samalla myös politiikan tekemisen painopiste siirtyy eduskunnan tiloihin.

Politiikkaa tehdään luonnollisesti pääosin muualla kuin täysistuntosalina väliaikaisesti toimivassa Sibelius-Akatemian juhlasalissa: valiokunnissa, eduskuntaryhmien huoneissa ja käytävillä.

Heti ensimmäisenä kesätauon jälkeisenä työpäivänään kansanedustajat kävivät lähetekeskustelun ansiosidonnaisen työttömyysturvan kiristämisestä. Ansiosidonnaisen työttömyysturvan kesto aiotaan lyhentää pääosin 500 päivästä 400 päivään. Esitys kuuluu pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallituksen kärkihankkeisiin. Päivärahakauden lyhentämisen on tarkoitus tulla voimaan vuodenvaihteessa.

Nyt eduskunnassa oleva kiristys on uutisoinnissa tavallaan jo kuitattu olemassa olevaksi todellisuudeksi. Hallitus kertoi aikeistaan viime vuoden lopulla.

Samaan aikaan hallitus alkaa neuvotella työmarkkinajärjestöjen kanssa, voitaisiinko ansiosidonnaisen työttömyysturvan tasoa porrastaa niin, että työttömyyden pitkittyessä ansioturva pienenee. Hallituksella on muitakin suunnitelmia työttömyyden vähentämiseksi. Palkansaajajärjestöt ovat torjuneet päivärahan pienennyksen.

Työllisyyspaketti on tarkoitus saada sovittua kolmikannassa tämän kuun loppuun mennessä. Sillä pyritään saamaan 10 000 työtöntä töihin. Hallituksen tavoite on saada vaalikauden aikana syntymään 110 000 uutta työpaikkaa.

Voi ennustaa, että hallituksen työllisyyspaketista nousee eduskunnassa kiivas väittely. Mikäli työttömyysturvan ehtoja kiristetään entisestään, suurin oppositiopuolue Sdp ottaa aivan varmasti paketista kaiken julkisuushyödyn irti. Vaihtoehtona on, että työllisyyspaketista tulee niin varovainen ja tehoton, ettei sillä saavuteta työpaikkatavoitetta.

Myös hallituksen sisällä työllisyyspaketti saattaa aiheuttaa ristikkäisiä paineita. Perussuomalaisten kannatus on romahtanut, kun sitä verrataan vuoden takaisten eduskuntavaalien tulokseen. Erityisesti työläismiehet ovat kaikonneet puolueesta, ja uudet kiristykset työttömyysturvaan saattavat aiheuttaa lisää äänestäjäkatoa.

Kokoomus olisi valmiimpi koviin otteisiin kuin keskusta ja perussuomalaiset. Voi hyvinkin olla, että Sdp:n oppositiopolitiikan kärki kohdistuu edelleen perussuomalaisiin.

Työllisyyspaketin on määrä olla osa ensi vuoden budjettia. Budjetin käsittely eri valiokunnissa työllistää eduskuntaa koko syksyn. Eduskuntakäsittely huipentuu äänestyksiin joulunalusviikolla.

Eduskunnan tarkastusvaliokunta julkaisi istuntokauden alla maanantaina tutkimuksen, jonka mukaan budjettivaltaa on siirtynyt eduskunnasta hallitukselle ja virkamieskoneistolle. Syy on budjetissa olevien toimintojen yhtiöittämisessä ja budjetin ulkopuolisissa rahastoissa mutta myös eduskunnan omassa passiivisuudessa. Eduskunnan vuosittain budjettiin tekemät muutokset ovat joitakin promilleja menojen kokonaissummasta.

Toinen pitkin syksyä puhuttava aihe on hallituksen sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistus sekä siihen liittyvä maakuntauudistus. Niihin liittyvä nivaska lakiluonnoksia lähti lausuntokierrokselle viime viikolla. Palvelujen valinnanvapaudesta hallitus ei vielä ole päässyt yksimielisyyteen.

Lisää väriä eduskunnan keskusteluihin tulee syksyn mittaan. Kuntavaalit käydään ensi huhtikuussa, ja vaalipaineet alkanevat tuntua, näkyä ja kuulua debateissa jo tämän vuoden lopulla.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat