Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Entä jos valtio sijoittaisi velaksi?

Upporikas Norjakin käyttää velkavipua.

Pääkirjoitus
 
Anssi Miettinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien featuretoimituksen esimies.

Viikko sitten Suomen valtio lainasi kansainvälisiltä sijoittajilta kolme miljardia euroa poikkeuksellisin ehdoin. Suomen ei tarvitse maksaa lainkaan korkoa, vaan sijoittajat maksavat Suomelle 47 miljoonaa euroa siitä hyvästä, että valtio pitää huolta heidän rahoistaan.

Sijoittajat siis uskovat, että Suomi hoitaa velkansa. Valtiolla on velkaa noin 98 miljardia euroa.

Suomen kaltaiset vakaat maat saavat lainaa edullisin ehdoin. Kannattaisiko tätä luottamusta siis hyödyntää?

Osakemarkkinat on maailman paras peli, sijoitusalalla toimiva tuttuni tapaa sanoa. Siellä voi tehdä isoja voittoja ja merkittäviä tappioita, mutta historiallisesti pitkän aikavälin vuosituotto on ollut 8–9 prosentin luokkaa.

Kärsivällinen ja salkkunsa järkevästi hajauttava sijoittaja voi siis odottaa tuon kaltaista tuottoa. Taitava sijoittaja voi päästä paljon parempaankin.

Tehdäänpä villi ajatusleikki. Entä jos Suomen valtio ryhtyisi lainaamaan halpaa rahaa ja sijoittaisi varat kansainvälisille osakemarkkinoille?

Kuvitellaan, että valtio lainaisi vuosittain vaikkapa tuon kolme miljardia euroa ja sijoittaisi kuukausittain 250 miljoonaa euroa osakkeisiin, vähän kuin rahastosäästäjä. Tätä jatkettaisiin 30 vuotta.

Jos osakemarkkinoiden keskimääräinen vuosituotto olisi 9 prosenttia, valtiolla olisi vuonna 2046 laskennallisesti noin 430 miljardin euron osakesalkku.

Paljonko olisi sijoituslainaa? Se riippuisi tietysti korkotasosta. Nolla- ja miinuskorkojen aika ei jatku ikuisuuksiin.

Oletetaan, että lainan keskimääräinen korko olisi kaksi prosenttia. Jos korotkin maksettaisiin uudella velalla, valtiolla olisi sijoituslainaa noin 123 miljardia euroa. Hokkuspokkus! Valtio olisi tehnyt tyhjästä yli 300 miljardin euron vararahaston.

Velkasijoittamisella on Suomessa huono maine, mikä johtunee 1980-luvun lopun kasinovuosista. Yksityishenkilöiden kannattaakin olla varovaisia. Lähes kaikki yritykset kuitenkin käyttävät velkaa parempien tuottojen saamiseksi.

Monet valtiotkin sijoittavat tavallaan velkarahalla, esimerkiksi upporikas Norja. Maan öljyrahastossa on lähes 800 miljardin euron sijoitusomaisuus, mutta silti valtiolla on noin 50 miljardia velkaa. Norjan ei kannata maksaa lainaa pois.

Toki velkasijoittamisessa on riskejä. Malttaisivatko poliitikot pitää pään kylmänä hyvinä ja huonoina aikoina?

Mutta ainakin velaksi sijoittaminen on järkevämpää kuin velaksi eläminen.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat