Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lukutaidon avulla köyhä voi ottaa rikkaampia kiinni

Lukutaitoisten ihmisten määrä on kasvanut puolessa vuosisadassa miljardeilla. Se kiristää myös suomalaisten kokemaa kilpailua.

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Suomalaisten on vaikea hahmottaa, millainen yhteiskunnallisen kehityksen jarru lukutaidottomuus voi olla. Kiitos kansanopetuksen pitkien juurien täällä on osattu lukea sukupolvien ajan. Ensimmäiset luotettavat tilastot vuodelta 1880 kertovat, että lukutaitoisia oli tuolloin yli 97 prosenttia kansasta. Kirjoitustaito oli harvemmalla.

Hyvän pohjan ansiosta suomalaiset pystyivät huimalla loikalla ottamaan kehittyneempiä yhteiskuntia kiinni seuraavien vuosikymmenten aikana.

Kun köyhässäkin talossa lapset osasivat lukea, lahjakkuudet saatiin nopeammin koko kansakuntaa hyödyttämään kuin jos aluksi olisi pitänyt huolehtia kansalaisten lukutaidosta.

Myös kansanvalta juurtui nopeasti, kun tilaisuus tuli. Ensimmäisiin äänestyslippuihin vedettiin viiva ehdokkaan kohdalle, joten äänensä sai kuuluviin, kunhan osasi lukea ehdokkaan nimen. Numeroa ei tarvinnut kirjoittaa.

Monissa muissa maissa lähtötaso oli pitkään alhaisempi. Vielä 1950-luvun alussa maailman aikuisväestöstä vain runsas puolet oli lukutaitoisia.

Kansainvälistä lukutaitopäivää on vietetty vuodesta 1966 lähtien 8. syyskuuta. Puolen vuosisadan aikana lukutaito on ottanut suuria harppauksia. Vaikka lukutaidottomien määrän voi yhä laskea sadoissa miljoonissa, lukutaitoisten määrän kasvu mitataan miljardeissa.

Suomalaisten kannalta muutos tarkoittaa myös kilpailun kiristymistä. Innokkaita rikkaiden maiden kiinniottajia on nyt paljon enemmän kuin Suomen nopean nousun aikaan.

Lukutaidon lisääntyminen maailmassa muuttaa yhteiskuntia myös oman maan rajojen ulkopuolella. Kaupan vapautuminen on laajentanut nopeaan tahtiin kansainvälisen työnjakoon osallistuvien määrää.

Enää kyse ei ole suorittavan työn kilpailuttamisesta mahdollisimman alhaiseen hintaan. Koulutustaso nousee niissä maissa, joissa lukemisen ja kirjoittamisen perustaidot on laitettu kuntoon edellisten vuosikymmenten aikana.

Suomalaisten menestymiseen tarvitaan vastedes entistä laajempaa taitojen valikoimaa. Pitää osata lukea, ymmärtää, tulkita ja luoda uutta.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat